Deelname aan de KOR levert ondernemers minder administratie op omdat ze dan vrijgesteld zijn van btw en dus ook geen btw-aangifte hoeven te doen. FOTO: Stock.
Deelname aan de KOR levert ondernemers minder administratie op omdat ze dan vrijgesteld zijn van btw en dus ook geen btw-aangifte hoeven te doen. FOTO: Stock. (Foto: )

KOR belangrijk voor de kleine Veldhovense ondernemers

  Zakelijk

Van de redactie

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers en organisaties met een omzet tot en met 20.000,00 euro gebruikmaken van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Hiermee worden zij vrijgesteld van de btw en hoeven ze geen btw-aangifte meer te doen.

VELDHOVEN - Ondernemers en organisaties die in aanmerking komen voor de regeling kunnen zelf kiezen of zij eraan deelnemen. Wanneer ondernemers per 1 januari 2020 gebruik willen maken van de KOR, maken zij dit uiterlijk woensdag 20 november 2019 kenbaar aan de Belastingdienst.

BTW-aangifte

Ondernemers en organisaties die kiezen voor deelname aan de nieuwe KOR hoeven geen btw meer in rekening te brengen en niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Daarnaast kunnen zij de btw die andere ondernemers bij hen in rekening brengen niet meer verrekenen. De KOR levert ondernemers minder administratie op. Deelname aan de KOR geldt voor een periode van minimaal 3 jaar of zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de 20.000,00 euro uitkomt.

Anders

Voor ondernemers die willen weten of zij in aanmerking komen voor de nieuwe KOR, ontwikkelde de Belastingdienst een hulpmiddel. Als ondernemers voldoen aan de voorwaarden kunnen zij zelf beslissen of de regeling interessant voor hen is. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op deze keuze. Krijgt een ondernemer bijvoorbeeld jaarlijks btw terug? Moet er de komende tijd veel worden geïnvesteerd? Heeft de ondernemer voornamelijk particuliere of zakelijke klanten?
Al deze genoemde factoren kunnen ertoe leiden dat 2 ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet uiteindelijk tóch een andere keuze maken. De Belastingdienst ontwikkelde een aantal praktijkvoorbeelden om te laten zien hoe kleine ondernemers hun keuze maakten.
Let wel, wie aan de KOR wil deelnemen, moet zichzelf actief aanmelden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden