De Kia Proceed is een elegant vormgegeven stationwagon. FOTO BART HOOGVELD
De Kia Proceed is een elegant vormgegeven stationwagon. FOTO BART HOOGVELD (Foto: Bart Hoogveld)

Mooi design en ook praktisch

  Zakelijk

Voor u getest: Kia Proceed

Door Niek Schenk


De Kia Proceed is in zijn prijsklasse een design-hoogstandje. Dergelijke vormgeving zie je doorgaans bij Porsche of Mercedes, niet bij een merk dat de massa bedient.

De nieuwe Proceed is een zogenoemde shooting brake: een stationwagon die net even wat eleganter is vormgegeven. De grote verrassing is daarbij zijn laadruimte. Je denkt dat het sexy uiterlijk ten koste gaat van de inhoud, maar met 594 liter is die niet veel minder dan bij een gewone Kia Ceed Sportswagen (624 liter). Alleen maakt de hoge tildrempel het lastig om spullen in te laden. Weer wel handig is de extra bergruimte onder de laadvloer.

Het net afgewerkte interieur getuigt alom van kwaliteit. De stoelen zitten goed, maar wat stevig. De bestuurder heeft een beperkt zicht door de achterruit, als gevolg van het sportieve design.

Op de achterbank is de zitruimte net voldoende, vooral de beenruimte houdt niet over. Kia heeft met zustermerk Hyundai een van de meest gebruiksvriendelijke infotainment-systemen in de markt. Ze werken snel en de menu's zijn logisch.

Weinig verrassingen

In zijn besturing en weggedrag vertoont de Proceed weinig verrassingen. Hij rijdt gemakkelijk en comfortabel, maar vertoont geen uitdagend karakter. In tegenstelling tot het uiterlijk is de aandrijflijn niet uitgesproken sportief. Zolang de automaat niet in de sportstand staat, reageert de viercilinder benzinemotor niet gretig op de commando's van het gaspedaal. De bak schakelt niet gauw terug om hoger in de toeren te klimmen en de snelheidssensatie is ver te zoeken. In de sportstand gaat het er gelukkig vlotter aan toe.

Het goede nieuws is dat het benzineverbruik (testverbruik 1 op 14) meevalt. En meer goed nieuws: met zeven jaar garantie geeft deze Kia de koper rust, terwijl ook de restwaarde op langere termijn daardoor meevalt.

Kia Proceed 1.4 T-GDI (140 pk) DCT7, vanaf €34.495

Dagelijks het laatste autonieuws op ed.nl/auto

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden