Ruim 40% van de werknemers in deze regio werkt bij een bedrijf op een bedrijventerrein. De bedrijventerreinen beslaan slechts 2,6% van het Brainport-grondoppervlak. FOTO: PixaBay.
Ruim 40% van de werknemers in deze regio werkt bij een bedrijf op een bedrijventerrein. De bedrijventerreinen beslaan slechts 2,6% van het Brainport-grondoppervlak. FOTO: PixaBay.

Ondernemers Brainport willen nieuwe bedrijventerreinen

Zakelijk

In een gezamenlijke brief aan de 21 gemeenten in de Brainportregio, waaronder Veldhoven, roepen ondernemersverenigingen onder leiding van VNO-NCW Brainport op bedrijven meer ruimte te geven. Die moet gevonden worden door zowel nieuwe terreinen uit te geven als bestaande terreinen intensiever te gaan benutten door herontwikkeling. 

VELDHOVEN - Aanleiding voor de brief is een drastisch tekort aan bedrijventerreinen in de regio. De ondernemers bieden de 21 gemeenten, waaronder dus ook aan Veldhoven, aan te helpen bij het onderzoek naar de behoefte aan nieuwe werklocaties. Frank Mulders, voorzitter VICH en portefeuillehouder Ruimte van VNO-NCW Brainport: “De Brainport is een van de snelst groeiende regio’s van Nederland. De ambitieuze schaalsprong die we zien in woningbouwaantallen, moet ook terugkomen in de ontwikkeling van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen. De bestaande bedrijven terreinen moeten we maximaal effectief kunnen door ontwikkelen, in bijvoorbeeld de hoogte en met innovatieve energieaansluitingen. Daarnaast moeten we de geïdentificeerde extra hectare bedrijventerreinen zonder vertraging ontwikkelen. De mensen die in onze regio komen wonen, gaan ook bij onze bedrijven aan de slag.”

Toegevoegde waarde

De druk op de ruimte neemt toe, helemaal in Brainport. Ruim 40% van de werknemers in deze regio werkt bij een bedrijf op een bedrijventerrein. Dat is goed voor minimaal 45% van de economische toegevoegde waarde, terwijl het slechts 2,6% van het Brainport-grondoppervlak beslaat.
Ondernemers geven aan vooral meer ruimte nodig te hebben om door te groeien, om zich te vestigen binnen het ecosysteem van de regio en extra ruimte nodig te hebben om hun bedrijf te verduurzamen.

In de brief gaan de ondernemersverenigingen nader in op de gewenste nieuwe terreinen én de herontwikkeling van bestaande terreinen. Onderzoeksbureau Stec Groep schat de behoefte tot 2030 op 250 tot 400 hectare.

VNO-NCW Brainport doet deze oproep samen met de Ondernemersverenigingen Eindhoven (OVE), Kempisch Ondernemers Platform (KOP), Vereniging Industrieel Contact Helmond (VICH) en het Veldhovens Ondernemers Contact (VOC), Ondernemers Contact Nuenen (OCN), Geldrop-Mierlo Netwerk voor Industrie (Gemini) en Industrieel Contact Asten Someren (ICAS), Stichting Parkmanagement Nuenen.

Wie allemaal?

Van de redactie

De behoefte tot 2030 wordt geschat op 250 tot 400 hectare

Afbeelding