Mieke Artz - ten Boske en Linda van Gerwen - van der Hoorn nemen alle tijd om een uitvaart samen met nabestaanden goed te regelen. FOTO: Ans Ketelaars Fotografie.
Mieke Artz - ten Boske en Linda van Gerwen - van der Hoorn nemen alle tijd om een uitvaart samen met nabestaanden goed te regelen. FOTO: Ans Ketelaars Fotografie.

Eclips: persoonlijke uitvaarten

Zakelijk

Bij een uitvaart is niets belangrijker dan aandacht voor de mensen en dat is precies waar de 2 uitvaartverzorgsters van Eclips Uitvaarten in Wintelre al jarenlang in gespecialiseerd zijn. Mieke Artz - ten Boske en Linda van Gerwen - van der Hoorn nemen alle tijd om het samen met de nabestaanden goed te regelen.

WINTELRE - De naam van het bedrijf komt voort uit de volledige eclips die er in het oprichtingsjaar 1999 is en die is te zien in het logo. Mieke: “Omdat voor families die zon verdwijnt bij een overlijden, maar met een goed afscheid weer een beetje gaat schijnen.”

Mieke richt het bedrijf op met haar inmiddels gepensioneerde moeder Ditty ten Boske. Linda werkt er nu ruim 4 jaar. Mieke: “Mijn moeder komt uit de uitvaartbranche en samen sloegen wij de handen ineen om te starten. Sindsdien werken we bij Eclips altijd met twee uitvaartverzorgers, zodat we flexibeler zijn. Ook kunnen we ervaringen met elkaar delen en overleggen over de uitvaarten. Zo begeleiden wij families in Veldhoven, Eindhoven en de Kempische dorpen bij een mooi afscheid.”
Linda: “We komen op allerlei locaties. Het opbaren kan natuurlijk thuis, maar ook in één van de uitvaartcentra. En we begeleiden ceremonies in de kerk of het crematorium, maar bijvoorbeeld ook in een theater, op de natuurbegraafplaats of bij mensen thuis.”

Kwetsbaar moment

Zowel Mieke als Linda vinden het contact met mensen prettig aan hun werk. Linda: “Mensen vragen wel eens of ik geen verdrietig werk heb. Natuurlijk is er verdriet, maar mensen hebben ook mooie herinneringen.
Mieke: “Je komt op een heel kwetsbaar moment in iemands leven. Nabestaanden zijn heel open naar ons. Misschien ook wel omdat wij ons ook zo opstellen. We gaan altijd bij mensen aan tafel en hebben aandacht voor het verhaal van degene die is overleden en van de familie. Omdat nabestaanden één van ons tweeën als vaste begeleider hebben, groeit het vertrouwen. ”

In een eerste gesprek bespreken de uitvaartbegeleiders vooral de grote lijnen. Mieke: “Je ziet dat het anders mensen boven het hoofd groeit wat er allemaal moet gebeuren en daar komt nog het effect bij wat het overlijden op hun gestel heeft. Soms hebben mensen een nacht overgeslagen. In zo’n eerste gesprek gaat het vooral over het verzorgen en opbaren, bezoeken van de overledenen, waar en wanneer de uitvaart is en het opstellen van de rouwkaart.”
Linda: “Ik zeg vaak: We beginnen groot en later regelen we de details, zoals de bloemen.

Wat veel mensen niet weten is dat ze met een uitvaartverzekering ook hun eigen uitvaartonderneming kunnen kiezen en niet vast zitten aan de uitvaartverzekeraar. Mieke: “Wij kunnen voor elke beurs een uitvaart regelen. De lijntjes zijn kort, met de families en onze leveranciers. Door onze ervaring kunnen we bovendien snel schakelen, wat zorgt dat we meer tijd hebben om de uitvaart persoonlijk te maken.”

Linda: “Het is bewezen dat een goed afscheid helpt bij de verwerking van verdriet. Wij kunnen de afscheidsdienst in zijn geheel leiden, maar stimuleren altijd een eigen inbreng. Het is toch mooier als mensen zelf iets vertellen over hun vader of moeder of als een kleinkind gitaar speelt.”
Mieke: “Het geeft voldoening om te helpen, zoeken naar iets passend, dat maakt het persoonlijk. Families vinden het prettig dat wij ons op de dag van de uitvaart op de achtergrond houden, maar wel de regie hebben. Iemand zei laatst: Ik heb me geen seconde afgevraagd of het allemaal wel goed zou komen.”

eclips-uitvaart.nl

Bianca Kuijpers

‘Natuurlijk is er verdriet, maar ook mooie herinneringen

Afbeelding
Afbeelding