De wijnspeciaalzaak is ingericht in huiskamersfeer. FOTO: Patrick Meis.
De wijnspeciaalzaak is ingericht in huiskamersfeer. FOTO: Patrick Meis. PatrickMeis

Cultuur gevangen in een fles

Zakelijk

Wie bij Barts Wijnkoperij binnenstapt, proeft de passie die er vanaf spat. Bij de wijnspeciaalzaak die sinds ’96 in Eersel zit, kopen niet alleen mensen uit de regio hun wijn, maar uit heel Europa; online of in de winkel aan de Nieuwstraat.

VELDHOVEN/EERSEL - Bart van Dommelen is gek op wijn sinds hij op zijn 14e levensjaar zijn eerste fles wijn krijgt. Op zijn 20e is hij al de jongste vinoloog van Nederland. Zijn vrouw Ilse van Dommelen wordt door hem besmet en samen besmetten ze hun klanten weer met hun passie. De wijnen komen voornamelijk van kleinere producenten. 

Ilse van Dommelen: “Wij zijn de verhalenvertellers van de wijnboeren, die vaak al een geschiedenis van honderden jaren hebben. Wij brengen over wat die wijnboer voelt, waar je die wijn het beste mee kan combineren en in welk glas je hem het beste kunt drinken.”
In het assortiment van de Italiëspecialist zitten meer dan 200 Italiaanse wijnen. Daarnaast zijn alle wijnlanden ter wereld vertegenwoordigd. Bart van Dommelen: “We zijn heel streng op prijs-kwaliteitsniveau en zoeken altijd naar iets bijzonders, niet de zoveelste Merlot of Sauvignon Blanc.”

Beleving

Bart van Dommelen: “Italië is een groot wijnland, de diversiteit is enorm. In Piemonte hebben ze al meer dan 300 soorten druiven waar ze wijn van maken. In de Bourgogne hebben ze er bijvoorbeeld maar vier. Wijn en eten zijn helemaal verweven in de Italiaanse cultuur. Dat proberen wij ook te vangen in de fles en in ons advies aan de klanten. Dat ze dan thuis ook lekker Italiaans gaan koken om die beleving te ervaren.” 

Hij en echtgenote Ilse maken in feite een voorselectie van wijnen voor de klant. Vervolgens proeven ze blind met het hele team om de beste wijnen te kiezen. Pas als de klanten ook te spreken zijn over een wijn, wordt hij definitief aan het assortiment toegevoegd. Bart van Dommelen: “We doen nul concessies aan kwaliteit, daar zijn we heel streng in. Of iets lekker is bepaal je als klant altijd zelf, maar we willen wel dat de smaak karakteristiek is. Bij een Rioja Reserva moet je naast fruit ook hout proeven.”

Schatkamer

De meest bijzondere wijnen bewaart het echtpaar Van Dommelen in een speciale klimaatkamer: Barts schatkamer. “Dat zijn unieke pareltjes, van sommige flessen kan ik er maar een paar per jaar kopen”, aldus Bart van Dommelen.
Ilse van Dommelen: “Doordat Bart zoveel contacten heeft opgebouwd, gunnen de wijnboeren het hem. Het zijn niet alleen wijnen van duizenden euro’s. Het begint al bij 50 euro. Het gaat om het kleinschalige en bijzondere.”

Wijnkopersclub

Er is ook een wijnkopersclub. Ook daar is niets elitairs aan. “Iedereen die van een goed glas wijn houdt, kan lid worden. De leden nodigen we als eerste uit als we een evenement hebben zoals wijn-spijs evenementen, wijnproeverijen of masterclasses van topproducenten. En doordat we gezamenlijk inkopen hebben ze inkoopvoordeel en kunnen we nogal eens wat moois kopen in de voorverkoop.”

Cum laude

Bart van Dommelen is altijd blijven leren over wijn en recent cum laude geslaagd als ‘Italian Wine Scholar’ (IWS), een prestigieuze titel in de wijnwereld. Enkele jaren geleden haalt hij ook al het ‘WSET Diploma Course’, één van de hoogste wijnopleidingen in de wereld. Dat doet misschien denken dat de winkel niet voor iedereen is. “Maar”, zegt hij, “bij ons is juist iedereen welkom. Wijn is maar gewoon vergist druivensap. Onze slogan vat dat het beste samen: Geen elite maar genieten.”

Bianca Kuijpers

‘Van sommige flessen kan ik er maar een paar per jaar kopen’

Bianca Kuijpers
Het motto van Bart en Ilse van Dommelen is: Geen elite maar genieten. FOTO: Marjolein van der Heijden.