De heren Pieter van der Steen (rechts) van RegioBank Handass Verzekeringen én  Andreas Neumann  onafhankelijk adviseur en aangesloten bij het Financieringsgilde in Veldhoven. FOTO: Handass.
De heren Pieter van der Steen (rechts) van RegioBank Handass Verzekeringen én Andreas Neumann onafhankelijk adviseur en aangesloten bij het Financieringsgilde in Veldhoven. FOTO: Handass.

Bedrijfspand kopen? Een goede zaak!

Zakelijk

Kleine bedrijven hebben moeite om een geschikt bedrijfspand in de buurt te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek onder 450 Zelfstandig Adviseurs van RegioBank. Ondernemers oriënteren zich vooral op een huurpand. De oplossing: kopen?

VELDHOVEN/VESSEM - Er lijkt in Nederland een tekort aan bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. Maar liefst 80% van de adviseurs geeft aan dit te herkennen in hun buurt. Volgens het CBS loopt het aantal zelfstandigen met en zonder personeel inmiddels richting de anderhalf miljoen. Deze kleine bedrijven hebben allemaal een plek nodig om te werken, het liefst dicht bij huis. In sommige gemeenten bestaat het aanbod van zakelijk vastgoed maar voor een aantal procent uit kleine bedrijfsruimtes. En de kleine bedrijfsruimtes die er zijn, voldoen vaak niet aan de eisen van deze tijd.

Huren, een bewuste keuze?

Naast het tekort aan geschikte panden is er nog een probleem voor kleine ondernemers: de meeste bedrijfsruimtes in Nederland zijn huurpanden. Volgens cijfers van Company Info, leverancier van bedrijfsinformatie, huurt 70% van de kleine bedrijven een bedrijfspand. Dat kan een bewuste keuze zijn van de ondernemer. Maar, ruim de helft van de Zelfstandig Adviseurs geeft aan dat er ook veel onduidelijkheid bij ondernemers is over de mogelijkheden om te kopen. 

Zorgen om huurverhoging

Ondernemers die een pand huren, hebben een grote zorg: de jaarlijkse huurverhoging. Door de naweeën van de coronacrisis, de hoge inflatie, de gestegen energieprijzen en het personeelstekort komt deze verhoging nu niet uit. Maar veel pandeigenaren weigeren huurverhogingen uit te stellen. Daarmee komen veel kleine ondernemers in de problemen.

Kopen is ook een optie

Veel ondernemers realiseren zich niet dat ze ook een bedrijfsruimte kunnen kopen, blijkt uit het onderzoek onder de Zelfstandig Adviseurs.
“Ik zie dit ook bij onze vestiging in Vessem. En degenen die in de markt zijn om een pand in de buurt te kopen, hebben moeite er een te vinden. Dat is zorgelijk, want lokale ondernemers helpen de buurt vooruit. Als de bakker in de buurt blijft, blijft de groentewinkel ook”, zegt Pieter van der Steen Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Vessem en Middelbeers

Voordelen van kopen

Of een ondernemer beter een pand kan kopen of huren hangt af van de persoonlijke situatie en de ontwikkelingen in de markt. Beide hebben voor- als nadelen. Hoewel de hypotheekrente stijgt kan het kopen van een eigen pand voor (kleine) ondernemers financiële voordelen bieden. Ze gooien niet meer maandelijks hun steeds hoger wordende huur weg. En als de hypotheek is afgelost is het pand van henzelf, en kunnen ze hun vastgoed bij verkoop gebruiken als pensioenvoorziening. Iets waar het bij kleine ondernemers en zzp’ers nogal eens aan schort.

Advies ondernemers

Maar ja, hoe zet je de eerste stap? RegioBank roept ondernemers op zich goed te (laten) informeren. Bijvoorbeeld bij RegioBank. De Zelfstandig Adviseurs van de bank kennen de regio op hun duimpje, hebben hart voor hun omgeving en zijn zelf óók ondernemer. Ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijfspand kunnen samen met de adviseur ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Wellicht blijkt kopen wel een goede zaak.

Meer informatie

RegioBank Handass Verzekeringen, Meester de la Courtstraat in Vessem, (0497) 59.22.48. En/of Doornboomstraat 38 in Middelbeers, (013) 50.51.324. E-mail: Handass@handass.nl

Van de redactie.

Lokale
ondernemers
helpen
de buurt vooruit

Gevestigd in Vessem in de Meester da la Courtstraat. Telefoon: (0497) 59.22.48. FOTO: Handass.
Afbeelding