Hoe was het vandaag online?


Nicole Schilders
Nicole Schilders (Foto: Eigen foto)

Hoe was het vandaag online?

  Zakelijk

Veel jongens en meiden krijgen tegenwoordig te maken met online narigheid, in welke vorm dan ook. Deze is voor jullie, jongens en meiden. Je bent jezelf aan het ontwikkelen, bent nieuwsgierig en onderzoekt je grenzen. 

Ik wil jou, beste lezer, op het hart drukken dat het niet jouw schuld is. Voordat je het weet is die ene foto of dat ene berichtje verstuurd. De gevolgen kan je dan nog niet overzien. Je wilde niet dat het bericht verder doorgestuurd werd, het was privé bedoeld. Voordat je het weet wordt jouw berichtje of foto doorgestuurd, krijg je er nare reacties op of is het bericht zelfs viral gegaan. 

Dit is niet jouw schuld. Jij was nieuwsgierig, bent je aan het ontwikkelen en proeft aan grenzen. In jouw klas zit zeker iemand die zoiets meegemaakt heeft en zich ontzettend rot of ongelukkig voelt, omdat er gezegd is: ‘Wat heb je gedaan?’. Dat zorgt voor nog meer schuldgevoel of angst. 

Het is niet jouw schuld. Ik wil je op het hart drukken om iemand op te zoeken die je vertrouwt. Dit kan een van je ouders zijn, maar ook buurvrouw of een vriend of vriendin. Of je leraar, je mentor. 

Ben jij misschien diegene die in vertrouwen wordt genomen? Oordeel dan niet te snel. Sta open voor het verhaal van een kind dat al een hele stap heeft durven zetten. En kijk eens op helpwanted.nl 

Beste schoolgangers of thuiszitters, in jouw klas zit zeker iemand die nu denkt ‘shit’, ik stuur wel eens iets door of ik heb wel eens iets gezien wat niet doorgestuurd mocht worden. Leer daarvan en spreek met jezelf en je omgeving af om het niet meer te doen. Om een hele hoop leed te besparen, maar ook omdat het simpelweg strafbaar is. 

Oké, we weten echt wel dat je geen snoepjes van vreemde mensen aan mag nemen. En dat als een vreemde heel graag zijn puppy’s aan jou wil laten zien, dat dát waarschijnlijk niet klopt. Maar wanneer een bekende of een zogenaamde online vriend waar je al een hele tijd mee chat aan je vraagt om iets door te sturen of te laten zien, dan denk je toch dat dat oké is? 

Samen mediawijs lieve mensen. Pas op elkaar en help elkaar. Open je ogen en vraag oprecht ‘Hoe was het vandaag online?’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden