Scouting Hertog Jan van Brabant bestaat 60 jaar in 2020. Zaterdag 18 april vindt een grote reünie plaats. FOTO: Bert Jansen.
Scouting Hertog Jan van Brabant bestaat 60 jaar in 2020. Zaterdag 18 april vindt een grote reünie plaats. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Friends for live' doen leuke dingen

  Verenigingen

Tonnie Wesseling

60 jaar Scoutinggroep HJvB

Scoutinggroep Hertog Jan van Brabant (HJvB) bestaat dit jaar 60 jaar. Een hele mijlpaal waarop iedereen binnen de HJvB trots is. Een gesprek met voorzitter Ivo de Jong, bestuurslid Rob de Jonge en stamlid Igor Dirkx.

VELDHOVEN – Van het 3-tal is Rob de Jonge al 48 jaar lid. Hij weet nog het een en ander over het ontstaan van de scoutinggroep. Een zekere mejuffrouw Nobel, een lerares, is de oprichter van de groep. Zij start in de Jan Ligthartschool aan de Lange Mees en vervolgens zit de groep een tijdje in een boerderij aan de Provinciale weg. Daarna wordt verhuisd naar de houten Blokhut, het Wildverband, aan
het Boswegje, later vervangen door de huidige stenen blokhut. Een heerlijke plaats tussen de geurende dennenbomen.

Mascotte

Nobel start destijds met een welpengroep van 7 tot 11-jarigen en in de Blokhut is daar de verkennersgroep bij gekomen. De houten Blokhut is een oude spoorwegloods van de NS, weet De Jonge. "Mijn ouders waren staflid en op een gegeven moment moest ik als 5-jarig kind al mee, omdat er niemand meer thuis was. Mijn eerste ervaring was een groot internationaal kamp, waarbij ik op dag 2 uitgeroepen werd tot groepsmascotte van een groep uit Noord-Ierland. Dat was in 1972. Ik ben nooit meer van de scouting afgekomen en mijn opvolging, mijn zoon, staat al klaar."

Schotse ruit

Het is niet bekend met hoeveel leden de groep is gestart, nu zijn het er zo'n 180 leden. Daaronder zijn een aantal stamleden, zoals Dirkx. Altijd bij de groep geweest en met 42-jaar nog gewoon lid en actief voor specifieke zaken, maar niet meer elke week aanwezig.
Dirkx: "Wij doen 1 keer per maand een activiteit en betalen gewoon ledengeld. Wij doen hand- en spandiensten, zoals koken met Kerst. Deze en oud-stamgroepen zijn 'friends for life' en doen allerlei leuke dingen."
Er bestaan nog statuten, maar verder is er over de 60 jaar HJvB niet echt veel bekend. In 1974 is er een fusie met de meisjesgroep en ontstaat ook de huidige gemengde groep.
"En sinds die tijd dragen wij deze geel/rode dassen in plaats van de daarvóór gebruikelijke Schotse ruit. Wij waren de enige niet-katholieke groep en hebben het wapen van Veldhoven aan de achterkant van de das staan, vrij uniek", zegt Ivo de Jong.

Flosjes

Ook uniek voor de groep is zonder meer dat ze al 11 jaar bij de concerten van Guus Meeuws in het PSV-stadion achter de bar staan. Er wordt daarmee geld voor de groep opgehaald. Onder meer gebruikt voor de bouw van de grote stenen zaal achter de Blokhut. Hiervoor hebben ook vele ouders een renteloze lening afgesloten.
De 3 heren roemen dat de scouting overigens niet alleen en geheel een tijdverdrijf is, maar ook iets om in je leven een stap te maken, zoals bijvoorbeeld bij het Guus Meeuws-project, waar keihard gewerkt wordt.
De scouting is wel overduidelijk met zijn tijd meegegaan; hoed en pet bestaan niet meer, evenmin als de flosjes aan de kousen en de korte broek wordt eigenlijk alleen nog in de zonnige zomer gedragen. De 3 mannen omschrijven scouts als sociaal... "Ze kunnen in een groep leven, houden rekening met elkaar en werken hard.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden