"De maandagavond is heilig voor mij. Ik ga er graag heen. Voor het zingen, maar ook voor het contact met de leden en dirigent Cees Wouters." FOTO: Ad Adriaans.
"De maandagavond is heilig voor mij. Ik ga er graag heen. Voor het zingen, maar ook voor het contact met de leden en dirigent Cees Wouters." FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Annie laat al 60 jaar haar stem horen

  Verenigingen

Ad Adriaans

Annie van Rooij-van de Rijt zingt al 60 jaar bij Kempenkoor. Maandag 10 februari wordt de jubilaris in het zonnetje gezet.

VELDHOVEN - "Zingen kun je altijd. Ik heb er heel veel plezier in." Zingen is duidelijk geen straf voor de Veldhovense. In de jaren 50 zit ze op de katholieke meisjesschool aan de Dorpstraat. Daar wordt niet gezongen, maar thuis des te meer. "Thuis zongen we allemaal. Mijn vader en 5 van de 6 kinderen. Mijn 4 zussen hebben me aangestoken; zij zongen toen al bij het koor Giocoso."

In 1960 sluit de toen 13-jarige Annie zich aan bij het koor ZIOS. ZIOS is in 1956 ontstaan uit een samengaan van Giocoso met mannenkoor SPES. Begin jaren 70 verandert de naam in Veldhovens Gemengd Koor en vanaf 2001 geniet het koor grote bekendheid in de regio als Kempenkoor. In al die jaren ziet ze onder meer het repertoire veranderen. "Vroeger zongen we korte nummers, 2 of 3 muziekbladen. Tegenwoordig is het een heel boekwerk." Dirigenten komen en gaan, evenals de zangers en zangeressen. "Er zingt niemand meer in het koor waarmee ik 60 jaar geleden begon. De helft van de 80 leden ken ik echt niet meer bij naam."

De repetitie is op maandag. "Dat is al 60 jaar zo. De maandagavond is heilig voor mij. Ik ga er graag heen. Voor het zingen, maar ook voor het contact met de leden en dirigent Cees Wouters." Ook de 3e helft was jarenlang aan haar besteed. "Het kon mij niet laat genoeg worden. Tegenwoordig maak ik het niet meer zo laat, ik word ook al een dagje ouder."

Op de tafel in de woonkamer liggen een laptop, koptelefoon en een boek met daarin de partituur van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Vrijwel dagelijks studeert ze haar partij in. "Het 2e deel vind ik zo mooi", zegt ze terwijl ze het boek openslaat. Via een programma op de laptop kan ze de instrumentele begeleiding oproepen en de zang van alle partijen. "Ik ben een lage alt. Van die partij kan ik zelf het volume regelen." Ze vindt het belangrijk om thuis haar partij te repeteren. "Als je dat niet doet, voelt dat tijdens de repetitie op maandag niet lekker. Je wilt niet uit de toon vallen bij de rest."

Het huidige repertoire bevalt Van Rooij-van de Rijt prima. "De werken van nu zijn één groot geheel met begeleiding van een orkest." Ze kijkt al uit naar maandag 6 en woensdag 8 april als ze voor de 16e keer met het koor de Matthäus Passion zingt. "Dat is top. Een geweldige entourage. Ik ken de Matthäus Passion intussen door en door. Op woensdag 8 april zingen we die in de Sint Petrus-basiliek in Oirschot. Daar zingt het zo fijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden