Tijdens het Nieuwjaarsconcert is Harrie Kox gehuldigd voor zijn 70-jarig lidmaatschap. FOTO: Bert Jansen.
Tijdens het Nieuwjaarsconcert is Harrie Kox gehuldigd voor zijn 70-jarig lidmaatschap. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ik heb het altijd heel leuk gevonden'

  Verenigingen

Hannie Bettgens.

Harrie Kox 70 jaar lid van L'UF

"4 jaar geleden ben ik gestopt met actief spelen. Het wordt een beetje te moeilijk allemaal." Aan het woord Harrie Kox. Het hart van deze Veldhovenaar klopt voor zijn grote muziekliefde, te weten Harmonie L'Union Fraternelle.

VELDHOVEN - Voor zijn 70-jarig lidmaatschap is Harrie Kox recentelijk gehuldigd, namelijk zondag 12 januari. Zijn lidmaatschap is onofficieel vanaf 1947. "Maar in 1949 ging ik contributie betalen en vanaf daar telt mijn lidmaatschap."

Geweldig

"Ach ja, ik heb het altijd heel leuk gevonden om muziek te maken," zegt Kox. Hij zit met zijn vrouw aan tafel en samen halen ze herinneringen op. Er worden foto's en krantenknipsels uit een grote bruine envelop gehaald, die voor Harrie de meest dierbare herinneringen bevatten. "Ik ben in 1947 begonnen op drumles en thuis oefende ik de muziekstukken. Na 2 jaar kon ik de meeste marsen meeslaan en mocht ik mee de straat op. Dat vond ik geweldig."
In diezelfde tijd zat zijn broer in Indonesië. "Die speelde op de bugel en die lag bij ons thuis, met een boekje erbij. Daar heb ik het zelf op geleerd. Tinus Kuijpers heeft me toen verder geleerd hoe ik moest spelen. In 1949 mocht ik bij de harmonie komen en vanaf toen zat ik erbij."

Mooie tijden

Kox zegt dat L'Union Fraternelle een belangrijke rol in zijn leven heeft gespeeld. "Muziek maken is wat ik het liefste doe. Ook muziek luisteren is een grote hobby van mij. In de afgelopen 70 jaar heb ik veel meegemaakt. En veel mooie muziekstukken mogen spelen. De donderdagavond was mijn avond, dan ging ik naar de repetitie. Ik geloof niet dat ik ooit een avond over heb geslagen."
Het virus heeft hij doorgegeven aan zijn 4 kinderen. "Nu zitten er nog 2 bij de harmonie, de andere 2 zijn gestopt."
In zijn beginjaren bestond de harmonie uit zo'n 40 man. "In de oorlog waren alle muziekinstrumenten opgeborgen voor de Duitsers, maar ze waren in zo'n slechte staat dat er allemaal nieuwe instrumenten moesten komen. Daarvoor gingen we langs de deur op geld op te halen. Dat hebben we jarenlang volgehouden. Om nog meer inkomsten te hebben, gingen we oud papier ophalen. Daar konden we dan de instrumenten van onderhouden. Maar ook moesten er pakken komen voor op straat. Daar liepen we in als we een serenade gingen brengen, met de optocht, en natuurlijk om de oud-Indiëgangers binnen te halen. Mooie tijden!"

Dagelijks

4 jaar geleden heeft Harrie het besluit genomen te stoppen. "Dat was na een concert in 't Slot. Ik ging naar huis en verloor onderweg mijn bril. Ik was toen 84 en had ineens het gevoel dat ik moest stoppen. Dat zei ik ook meteen toen ik thuiskwam tegen ons vrouw."
Thuis speelt hij nog bijna dagelijks. "Elke avond gaat hij naar boven om muziek te maken," zegt zijn vrouw. "Ik kijk dan The Bolt en GTST. Daarna komt hij weer naar beneden. Ach en zo gaan we samen verder."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden