Leo Tholen speelt de rol van moeder. FOTO: Ans Ketelaars.
Leo Tholen speelt de rol van moeder. FOTO: Ans Ketelaars. (Foto: )

Van de stoel rollen van het lachen...

  Verenigingen

Ad Keeris

't Ros en De Vierde Wand

De jonge professionele theatermaker Jules Keeris, geboren en getogen Knegselnaar, is de regisseur van De Vierde Wand, een komedie vol absurde humor, die Theater 't Ros programmeert. De bekende Eindhovense regisseur Martijn Bouwman is verantwoordelijk voor de tekst. Het is de allereerste keer dat het stuk voor betalend publiek opgevoerd wordt. De première vindt plaats op vrijdag 31 januari aanstaande.

VELDHOVEN/KNEGSEL - Martijn Bouwman, regisseur van topcabaretiers als Theo Maassen, Ronald Goedemondt, Wim Helsen en Sanne Wallis-De Vries, heeft ooit eens de tekst voor een komedie vol absurde humor geschreven. Op het moment van schrijven had hij niet kunnen vermoeden dat zijn stuk ooit in het theater gespeeld zou worden. Hij schreef het destijds namelijk als lesstof voor zijn derdejaars studenten aan de Fontys Academie voor Theater in Tilburg.

Uniek geheel

Eén van die studenten was Jules Keeris. Er ontstond een klik tussen de docent en zijn leerling die zijn oorsprong had in een gemeenschappelijk gevoel voor, meestal absurde, humor. Enkele maanden geleden stelde Jules voor om De Vierde Wand te gaan spelen bij 't Ros, Bouwman was verrast, maar stemde graag in. Jeroen Peels, behalve grimeur, ook lid van de repertoirecommissie en daarmee medebewaker van het cultureel erfgoed bij 't Ros is zeer in zijn nopjes met het stuk: "Van dagelijkse irritaties, onderlinge affaires, drankproblemen, een (klein)zoon op een zorgboerderij en vooral de verrassende plot-wendingen, heeft onze jonge regisseur werkelijk een uniek geheel gesmeed, waarvoor de toeschouwers op het puntje van zijn stoel gaan zitten. Sommigen zullen er misschien zelfs wel vanaf rollen van het lachen. Het wordt een stuk dat men zich nog lang zal heugen."

Meteen duidelijk

Qua genre ligt Keeris zijn voorkeur bij het (tragi)komische repertoire bij voorkeur met een absurde rand. "In het theater mag het van mij best iets vetter dan de realiteit is.", lacht hij. "Theater is in mijn ogen onmisbaar voor de samenleving omdat het ons helpt om met die complexe realiteit om te gaan en te relativeren."
Volgens zijn spelers regisseert hij speels, en dat stellen ze op prijs. Actrice Inge Peeters verwoordt het als volgt: "Als we soms niet helemaal begrijpen wat Jules in zijn hoofd heeft, doet hij het gewoon voor. Dan wordt het meestal meteen duidelijk. Op andere momenten mogen spelers juist doen wat ze zelf bedacht hebben."
Keeris: "Ik verdiep me in tekst en personages, en probeer me ook open te stellen voor dingen die zich als een cadeautje aandienen."

Absurde dingetjes

Leo Tholen speelt de rol van moeder: "Een uitdaging voor mij. Als je een vrouw mag spelen en je bent zelf geen vrouw, kun je niet anders dan spelen dat je er een bent! Dat is toneelspelen pur sang, toch? En daarmee verklap ik al bijna teveel."
Lennard van Sambeek debuteert als speler bij 't Ros. "Ik ken Jules al van de middelbare school. 10 jaar geleden deden we samen al wel eens absurde dingetjes. Fijn, dat mijn oude schoolmaat me niet vergeten is. Absurdisme ligt me wel."
Naast Inge Peeters, Leo Tholen en Lennard van Sambeek zien we Nick Brekelmans, Peter van Dooren en Carien Jansen op het podium.

Meer berichten