Sinds een jaar of 12 is Bazelmans parttime verbonden aan de muziekschool. "Ik geef theorielessen bij Art4U en ben er dirigent van de orkesten Parelmoer en Blue Monday." FOTO; Ad Adriaans.
Sinds een jaar of 12 is Bazelmans parttime verbonden aan de muziekschool. "Ik geef theorielessen bij Art4U en ben er dirigent van de orkesten Parelmoer en Blue Monday." FOTO; Ad Adriaans. (Foto: ad)

Stef Bazelmans vertrekt maar blijft verbonden aan het VMK

  Verenigingen

Ad Adriaans.

Tijdens het nieuwjaarsconcert van het Veldhovens Muziekkorps (VMK), afgelopen zaterdag 18 en zondag 19 januari, is afscheid genomen van dirigent Stef Bazelmans (59).

VELDHOVEN - Als kleine jongen wil de in Meerveldhoven geboren en getogen Bazelmans eigenlijk orgel spelen. Met zijn vader gaat hij naar een orgelzaak in Eindhoven waar zijn oog valt op een huiskamerkerkorgel. "Dat orgel kostte toen 11.000,00 gulden. Ik wilde dat per se hebben. Dwarsfluit was mijn 2e keus. Dat is het uiteindelijk geworden."

Gehoor

Hij begint met les op de muziekschool en sluit zich als 11-jarige aan bij Sub Umbra. Na de middelbare school gaat hij naar het conservatorium in Amsterdam. "Op advies van mijn muziekdocent koos ik voor docent Koos Verheul. De fluitist was toen net van het conservatorium in Tilburg overgestapt naar Amsterdam." Tussen 1979 en 1989 studeert Bazelmans er 2 keer af: als uitvoerend musicus dwarsfluit en in kamermuziek altfluit/picollo.
Vanaf 1989 tot 2005 is hij werkzaam als solofluitist bij de Johan Willem Friso kapel waarmee hij in tal van Europese landen optreedt. 2 jaar later studeert hij aan het conservatorium in Tilburg af als dirigent HaFa. "In 2005 ben ik voor mezelf begonnen als freelance musicus. Het VMK benaderde mij in 2007 met de vraag of ik dirigent van het korps wilde worden. Vanaf 2008 stond ik voor het korps."
Hij geeft gehoor aan de vraag het klassieke repertoire van het korps aan te vullen met lichtere muziek. "Dat kwam mij goed uit, omdat ik ook enkele jaren lichte muziek heb gestudeerd."
In plaats van deel te nemen aan een concours, kiest het VMK ervoor om periodiek een concertreis te maken. "Elke 3 jaar gaan we naar het buitenland. De reis naar Bad Schlema springt er wat mij betreft uit. We zijn er 2 keer geweest op een heel groot festival met heel veel korpsen en publiek."

Aandacht

Het VMK is volgens Bazelmans een orkest waar de verenigingsmentaliteit voorop staat. 12 jaar het VMK dirigeren is voor hem een leerzame periode geweest. "Na 20 jaar orkestervaring weet ik hoe het is om in een orkest te spelen. Die ervaring heb ik gebruikt bij het dirigeren door aandacht te schenken aan het sociale aspect en de verschillende niveaus in het korps. Volgens mij is dat goed gelukt; ik heb er 12 jaar voor mogen staan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden