To en Roel Spanjers zijn verenigingsmensen in hart en nieren. FOTO: Ad Adriaans.
To en Roel Spanjers zijn verenigingsmensen in hart en nieren. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Geen betere club dan het gilde O.L.V. en de H. Willibrordus'

  Verenigingen

Ad Adriaans

Roel Spanjers (87) is al 60 jaar gildebroeder bij het gilde van Onze Lieve Vrouw en de Heilige Willibrordus. "Ik ga er altijd heen, als er maar iets te doen is."

VELDHOVEN - Echtgenote To is er al lang aan gewend. "Hij is altijd de hort op", zegt ze met een lach. Spanjers is niet alleen 60 jaar gildebroeder, hij is ook 54 jaar actief geweest binnen voetbalvereniging DEES en 23 jaar heeft hij het vaandel van fanfare St. Willibrordus gedragen. Voor zijn verdiensten voor de gemeenschap ontving hij in 2003 een Koninklijke onderscheiding.

Speldje

De feestelijkheden van enkele weken geleden staan de gildebroeder nog vers in het geheugen. "Van het bestuur kreeg ik een receptie aangeboden, dat was helemaal top. Familie, gildebroeders en burgemeester en wethouders waren aanwezig. Van het gilde kreeg ik een oorkonde en een speldje." De gemeente verrast de jubilaris met bloemen en een schildje. Ook de Kring Kwartier van Oirschot is dan met een afvaardiging aanwezig. Zij verblijden het echtpaar met bloemen en een mand met streekproducten.

Laatste functie

Hij is 27 als zijn buurman hem overhaalt om lid te worden van het gilde. "Gildekleding hadden we toen nog niet. We trokken ons zondagse pak aan en zetten een hoed op. De gildebroeders met een functie droegen een speciale hoed."

Koning van het gilde is hij nooit geweest. Eén keer lukt het hem bijna. "De vogel hing al op vallen toen ik aan de beurt was. Het kogeltje zat nog niet in mijn geweer, of de vogel waaide van de paal af. Zo dicht ben ik nooit meer bij het koningschap geweest."

Sinds 2005 draagt hij de sjerp met de tekst ouderling. Die draagt de gildebroeder welke het langst lid is van het gilde. "Je zit dan automatisch in het bestuur. Je mag wel adviseren, maar niet stemmen. Ouderling is je laatste functie, dat blijf je tot de dood."

Hartstikke goed

Het echtpaar roemt de goede sfeer binnen het Wintelrese gilde. "Je kunt geen betere club hebben. Het gaat hier altijd hartstikke goed."
De vereniging staat hier in Wintelre dan ook overal zeer goed aangeschreven volgens Spanjers. "Als er iets te doen is, wordt het gilde net als de fanfare er bij betrokken. We hebben nu 84 actieve leden. Dit jaar zijn er nog 8 twintigers lid geworden."

Meer berichten