Leo Moonen, Sophia Eliëns en Jos van Delft bespreken het tuinfeest bij het Trapjeshuys. FOTO: Ad Adriaans.
Leo Moonen, Sophia Eliëns en Jos van Delft bespreken het tuinfeest bij het Trapjeshuys. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Geen officieel jubileum, toch feest!

  Verenigingen

Ad Adriaans

55 jaar Zonnebloem Zeelst

De afdeling Zeelst van de Zonnebloem viert het 55-jarig bestaan op een bijzondere locatie. Het onlangs gerestaureerde Trapjeshuys met zijn enorme tuin is woensdag 19 juni het decor voor een feestelijke middag.

VELDHOVEN - Al 55 jaar zet de afdeling Zeelst zich in voor de eenzame en hulpbehoevende inwoners van Zeelst. Jaarlijks houdt de afdeling een 10-tal activiteiten voor de doelgroep. Bestuurslid Sophia Eliëns is lid van de activiteitencommissie. "Het aantal gasten dat deelneemt aan een activiteit ligt steeds rond de 35. De Tour de Zilst, een tocht met rolstoelen, is heel populair. Vrijwilligers van Zeelst Schrijft Geschiedenis bepalen mede de route en vertellen onderweg wetenswaardigheden."

Gastvrij

Voorzitter Leo Moonen is al vanaf de start bij de afdeling betrokken. "Gasten betalen € 2,50 per activiteit. We proberen de meeste activiteiten zo goedkoop mogelijk te organiseren. We kunnen rekenen op de steun van zowel particulieren als bedrijven."
Als de familie Smeeman in 2016 het Trapjeshuys koopt, krijgt de Zonnebloem het aanbod van de familie eens te komen kijken. Tot dan is het voor de Zeelstenaar letterlijk en figuurlijk een gesloten domein. "We zijn er gastvrij ontvangen en kregen de toezegging om na de renovatie nog eens terug te komen."
Moonen is in zijn nopjes met het aanbod van de familie. "55 jaar is geen officieel jubileum. Maar dankzij de uitnodiging van de familie Smeeman kunnen we het bij hen vieren."

Topmiddag

Jos van Delft is de schakel tussen de Zonnebloem en de bewoners van het Trapjeshuys. "Leo ken ik al vanaf de bewaarschool. Ik heb contact opgenomen met mijn dochter Diana die met haar gezin in het monument woont. Zij heeft vervolgens een oproep voor hulp op Facebook gezet. Dat bleek een gouden greep."
Diana, zelf geboren en getogen in Zeelst, is gegrepen door het aanstekelijke enthousiasme van de vrijwilligers van de Zonnebloem. "Daar word ik blij van. Het is schrijnend dat veel ouderen hun huis niet meer uit komen. We stellen onze tuin graag beschikbaar voor de jubileumviering zodat de gasten van de Zonnebloem hier samen kunnen feesten. Wij sponsoren de koffie en het gebak. Het wordt een topmiddag die onze lieve ouderen nog lang zal heugen."
Haar oproep voor een hapje, een drankje en een gezellig muzikaal optreden is niet aan dovenmansoren gericht geweest. Binnen enkele weken is van alles aangeboden. Koude schotels, wijn, advocaat met slagroom, zonnebloemen, hapjes, tafels en stoelen, een financiële bijdrage en wat extra handjes voor de catering. En een 2-tal leuke acts om live muziek te verzorgen. Tot de gasten behoren ook burgemeester Marcel Delhez en wethouder Hans van de Looij. "We hadden een aanvraag ingediend bij de gemeente. We zijn zeer vereerd met hun toezegging om te komen", zegt Sophia Eliëns.

Meer berichten