Vlnr.: Tony van Rooij, Evi Vlemmix, Susanne Kishna, Tobias Paulusse en Joop van Rooij.
Vlnr.: Tony van Rooij, Evi Vlemmix, Susanne Kishna, Tobias Paulusse en Joop van Rooij. Foto: ad

Jarig Sub Umbra wil de 100 halen

Verenigingen

Ad Adriaans

Met 3 dagen vertier in en bij De Ligt viert harmonie Sub Umbra van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei het 85-jarig bestaan. Het korps uit Meerveldhoven telt momenteel meer muzikanten dan ooit.

VELDHOVEN - Een harmonie of fanfare... Vroeger niet weg te denken in een dorpsgemeenschap. “Bij elke gelegenheid rukte de harmonie uit. Het is een gemis voor de samenleving dat dat niet meer het geval is”, zegt Floor Bomers, lid van verdienste van Sub Umbra. Ook voorzitter Frans Heutinck gaat het aan het hart. “Harmonie Sub Umbra wil in het kader van het jubileum iets terugdoen voor Meerveldhoven. Hiervoor houden we dit weekend een muziekfeest.”

Op de tocht

Tony van Rooij is al 73 jaar lid van de harmonie. “Mijn vader was trompettist bij 2 verenigingen. Ik was bij mijn geboorte al besmet met de trompet.”
In al die jaren maakte hij veel veranderingen mee. Vooral op het gebied van opleiding, die tegenwoordig op de muziekschool plaatsvindt. “Wij leerden het onszelf of kregen les van een andere muzikant”, zegt Joop van Rooij die 58 jaar lid is.
Talloze keren trokken ze hun uniform aan om hun hobby uit te oefenen en de Meerveldhovenaren op muziek te trakteren. “Jongeren willen niet meer in uniform de straat op. Wij waren trots op ons uniform”, weet Tony nog.
Tegenwoordig geven de muzikanten concerten in smoking. “Elk lid krijgt een smoking, betaalt door de harmonie”, zegt Joop.
Eind jaren 60 stond het voortbestaan van de harmonie op de tocht. Tony: “We hadden nog maar 18 leden. Nu telt het groot orkest zo’n 70 leden, dat is meer dan ooit.”
Voor de heren Van Rooij is Sub Umbra een deel van hun leven. “We zijn er altijd, ook al spelen we niet meer. Samen hebben we nu de zorg voor de instrumenten.”
Denken de heren dat de 85-jarige de 100 zal halen? “Als we zo doorgaan wel. Maar of er over 20 jaar nog 4 korpsen zijn in Veldhoven... Dat is nog maar de vraag. Gelukkig is er nog een subsidieregeling in Veldhoven.”

Aan de 16-jarige Evi Vlemmix zal het niet liggen. “Ik wil oud worden bij Sub Umbra”, zegt de hoboïste. Net als Evi houdt ook Susanne Kishna (16) van muziek maken. “Op de muziekschool maakte ik kennis met de dwarsfluit.” Ondanks hun jonge leeftijd hebben ze dames al een prijs binnen. De 17-jarige Tobias Paulusse maakte in groep 4 kennis met de klarinet. “Ik vind het leuk om met Carnaval en Sinterklaas met de harmonie de straat op te gaan.”