<p>Fietsen door &#39;lekker&#39; Brabant.&nbsp;</p>

Fietsen door 'lekker' Brabant. 

(Foto: VisitBrabant.)

Fietsend langs culinaire hotspots van Brabant

  Toerisme

De culinaire troeven van de provincie Noord-Brabant staan hoog in het vaandel. Denk aan sterrenrestaurants, maar ook aan charmante familieboerderijen. Denk aan hippe foodmarkets, maar ook aan duurzame ondernemers. Er is zo veel te ontdekken voor de fijnproevers, dat VisitBrabant een aantal inspirerende foodroutes heeft uitgestippeld. Al fietsend wordt de sportieve fietser langs de lekkerste, duurzaamste én meest trendy foodspots geleid binnen de meest gastvrije provincie van Nederland.

VELDHOVEN - Ontdek de smaken van Brabant, proef heerlijke streekproducten en geniet samen van goed eten bereid door bevlogen chef-koks.

1. Van kade tot keuken in Noordoost-Brabant (40 km)

Trappen door de groene akkers, historische dorpen en gonzende bedrijvigheid van Meierijstad en omgeving, op steenworp afstand van Eindhoven. De verleiding om vaak af te stappen zal groot zijn. Bijvoorbeeld bij het passeren van CHV Noordkade. Een 100 jaar oude veevoederfabriek, omgetoverd tot een ware food- en cultuurhotspot. De smaakpapillen worden hier geprikkeld tussen de oude graansilo’s, onder lampen gemaakt van graantrechters. Sla zeker ook even af bij De Glazen Boerderij in Schijndel. Inderdaad: een unieke boerderij van glas met Le Verre als ultieme must visit voor een hapje of een drankje. Mag het ietsje meer zijn? Sterrenrestaurant Wollerich, één van de meest gerenommeerde restaurants van Noord-Brabant, verwent bezoekers graag.

2. Grenzeloos genieten in de Brabantse Kempen (34 km)

Deze fietsroute is gelegen tegen de Belgische grens en start bij Landgoed Wellenseind in Lage Mierde. Dwalen langs een mix van uitgestrekte landerijen, schaduwrijke bossen en groene velden. De gotische architectuur is de perfecte topping voor de culinaire verwennerij die de route biedt. Verwenmomenten met ambachtelijk ijs van IJsboerderij Fabor. Of het werk van een van de beste kaasmakerijen van Nederland: Crijns. Nooit genoeg kaas uiteraard, want op de route ligt ook Kaasboerderij De Ruurhoeve in Hoogeloon, waar een workshop kaasmaken gevolgd kan worden. Voor de echte Kempen op het bord, is restaurant De Hofkaemer in Bergeijk een aanrader. Daar toveren ze de mooiste gerechten op het bord, met uitsluitend Kempische producten van 50 streekproducenten, gelegen in een straal van 50 kilometer rond het restaurant.

3. A taste of Van Gogh in West-Brabant (70 km)

West-Brabant staat bekend als de regio met de drie A’s: superieure A-nsjovis, ziltige A-sperges en blozende A-ardbeien. En daarnaast heeft de regio nog een trots: meesterschilder Vincent van Gogh. In Brabant is Vincent geboren, groeide hij op en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. Zo ontstond een fietsroute door het landschap dat de meesterschilder inspireerde én langs de foodhotspots van West-Brabant. Combineer een bezoek aan Het Van Goghhuis in Zundert, de plek waar Van Gogh geboren is en de Van Gogh Kerk in Etten-Leur, met een bezoek aan de wijn- en aspergeboerderij van de familie Santspuy. Óf geniet van een bolletje ijs van de ijsboerderij van de familie Pijs. Aardbeitjes kunnen zelf geplukt worden op de aardbeienkwekerij en Trappist is in Zundert te proeven bij één van de 12 brouwende trappistenkloosters wereldwijd.

4. Van exotische zwammen tot bijenvolkeren in Het hart van Brabant (50 km)

Of is het: het hart van duurzaam Brabant? Deze route staat namelijk in het teken van duurzame voeding. Ontmoet lokale ondernemers, die elk bijdragen aan een gezondere wereld. Zo is er TerraVie, dat als een van de weinige bedrijven geheel biologisch aardbeien, kersen en rode bessen teelt. Een bezoekje aan de buurtwinkel van Theo mag niet ontbreken, er zelfs een kijkje nemen mogelijk in het museum met grootmoeders spullen. Rijd ook zeker langs Voedselbos Waspik, waar letterlijk de rust te proeven is. Vergeet daarnaast imker Ingrid niet, die maar al te graag haar bijenvolk toont. Of ga exotische zwammen proeven bij kwekerij De Zwammenberg.

Deze 4 smakelijke fietsroutes behoren tot de in totaal 15 nieuwe foodroutes waarmee al fietsend de smaken van Brabant te ontdekken zijn. Zie:

visitbrabant.com/foodroutes

Van de redactie

Ontdek en
proef
de smaken
van Brabant

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden