Zaterdag 15 februari. Niëlle Vroegh wint goud op de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen in Den Bosch. FOTO: Ad Adriaans.
Zaterdag 15 februari. Niëlle Vroegh wint goud op de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen in Den Bosch. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: )

'Ik baal heel erg van verlies'

  Sport

Ad Adriaans

Jong talent scoort

Vanaf haar 5e jaar doet Niëlle Vroegh aan taekwondo. Inmiddels rijgt de talentvolle Veldhovense de prijzen aaneen.

VELDHOVEN - Niëlle Vroegh doet al aan dansen, turnen en paardrijden als ze als 5-jarige in aanraking komt met de Koreaanse verdedigingssport. Haar broer wil tijdens Sjors Sportief taekwondo uitproberen, en de 5-jarige moet mee. "Alleen maar zitten kijken vind ik saai, dus ik vroeg mijn moeder of ik mee mocht doen. Het zag er heel ruig uit, maar toen ik meegedaan had, bleek dat niet zo te zijn. Ik vond het heel leuk en ben lid geworden van KoryoSports in Veldhoven."

2x per week

Al snel begint ze taekwondo steeds leuker te vinden en sinds 2 jaar richt ze zich volledig op deze sport. Het is een vorm van zelfverdediging. "Taekwondo is Koreaans voor de weg van de voet en de vuist", weet de leerling van groep 7 van basisschool Zeelsterhof. In het begin traint ze 2x per week, maar dat is inmiddels flink opgevoerd. Momenteel maakt ze wekelijks zo'n 10 trainingsuren. Op maandag, woensdag en vrijdag in Veldhoven en op dinsdag en donderdag in België. Daarnaast doet ze soms ook thuis nog oefeningen. "Dan werk ik aan het verbeteren van de techniek, kracht, balans en conditie."

Sensoren

Vanaf haar 6e jaar neemt ze deel aan wedstrijden. Naast een wit pak, dat iedereen tijdens een wedstrijd draagt, draagt ze ook een pantser, hand-, voet-, been-, arm- en hoofdbeschermers en een bitje. De voetbeschermer zit vol sensoren waarmee de scores worden geregistreerd. Ook in het pantser zitten sensoren. Een helm is verplicht. Als je full contact vecht, zitten er ook sensoren in de helm. Trappen leveren 2 tot 5 punten op, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Op het hoofd stoten is niet toegestaan, en ook onder de band trappen en praten mag niet.

Balen

Niëlle Vroegh heeft vorig jaar in november de rode band behaald. "Je krijgt een witte band als je begint. Als je slaagt voor een examen, krijg je een andere band. Ik heb nu na 8 examens de rode band. De examens worden steeds zwaarder. Je moet er hard voor werken en veel inzet tonen. Voor de rode band moest ik in november in Meerhoven een oefening doen in een buitenwater."
Inmiddels heeft ze al 10-tallen medailles en bekers gewonnen met 1e, 2e en 3e plaatsen. Als voorlopig hoogtepunt noemt ze de 3e plaats in december op het 'Open European Championship for Kids' in het Duitse Sindelfingen. Ook de 2e plaats tijdens de GEN24 in Sindelfingen op 1 en 2 februari mag er zijn. "Dat betekent dat ik in oktober naar Bosnië mag waar de beste taekwondoka's van Europa een toernooi afwerken."
Zaterdag 15 februari won ze goud op de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen in Den Bosch.
En wat als Niëlle Vroegh verliest? "Ik baal heel erg van verlies." "Dan kun je het best even uit de buurt blijven", weet haar moeder Sabrine.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden