Marjo Waterschoot (midden) is deelnemer van het eerste uur. FOTO: Theo van Sambeek.
Marjo Waterschoot (midden) is deelnemer van het eerste uur. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

'Nieuwe aanwas is zeer welkom!'

  Sport

Mireille Camps

Zwemclub 't Zeepaardje

Zwemclub 't Zeepaardje is een club waar iedereen met een beperking terecht kan om heerlijk te zwemmen onder goede begeleiding. Ook één badmeester van Zwembad Den Ekkerman, waar 't Zeepaardje zwemt, wordt extra ingehuurd. De doelgroep is iedereen, die niet aan het normale recreatiezwemmen kán of mág deelnemen. Volgend jaar bestaat 't Zeepaardje 50 jaar en dat mag toch niet in het water vallen door een gebrek aan begeleiders, waarover de huidige vrijwilligers zich toch zorgen om maken. Want 't Zeepaardje voorziet in een grote behoefte, kost maar 3,00 euro per keer en er wordt veel lol gemaakt!

VELDHOVEN - Zwemclub 't Zeepaardje begint als een zwemclub voor thuiswonende kinderen met een verstandelijke beperking, 49 jaar geleden en is van lieverlee uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Oprichters zijn Corrie Bazelmans en Sjaar Jacobs, die zijn dochter Kitty Tholen al jong 'in het diepe gooide' als vrijwilligster. Tholen, Stan Renirs en Henk van der Donk noemen zichzelf 'een soort van bestuur' en zij vallen onder de overkoepelende oudervereniging KansPlus-Sien.

Doelgroep

Tholen maakt duidelijk dat er ook bewoners van Severinus en Lunetzorg bij 't Zeepaardje zwemmen, dus de doelgroep is sinds de oprichting wat breder geworden: "We hebben ook keer een hartpatiënt gehad en een blind persoon en met goede begeleiding voelden ze zich als een vis in het water."
In totaal zijn er wekelijks zo'n 15 á 20 deelnemers en ook ouders, broertjes of zusjes kunnen mee zwemmen. Er worden twee baden gebruikt: het grote bad en het instructiebad. "Waar mogelijk, wordt er naar een diploma toegewerkt, maar als iemand technisch heel goed zwemt, maar totaal in paniek raakt als hij of zij een druppel water in zijn gezicht krijgt, ja, dan is het niet verantwoord", legt Tholen uit. Eén van haar twee gehandicapte dochters zwemt ook bij 't Zeepaardje.

Lol

Stan Renirs, badmeester van beroep, is lang geleden gevraagd de kar te trekken op het zwemgebied: "We zijn op het moment met 2 gediplomeerde badmeesters en ik stuur de vrijwilligers aan".
Van der Donk is 35 jaar vrijwilliger bij de zwemclub. Hij blikt terug: "Mijn zoon heeft een spasme en hij kon destijds niet deelnemen aan het gewone schoolzwemmen, dus zijn wij hier terecht gekomen. Ik zwom met hem mee en daarna ben ik gevraagd begeleider te worden. Inmiddels ben ik ook aanspreekpunt voor allerlei activiteiten als bijvoorbeeld het aankomende 50-jarig jubileum, alsook allerlei taken in het secretariaat. De meeste vrijwilligers zijn meer dan 20 jaar of langer betrokken bij 't Zeepaardje, want het geeft je ook wat terug."
Renirs benadrukt dat er heel veel lol gemaakt wordt, het is een hechte club, maar de vrijwilligers raken wel wat op leeftijd, dus nieuwe aanwas is zeer welkom! Ook naar een penningmeester wordt reikhalzend uitgekeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden