Manon Boereboom met de trofee die ze won op het Nederlands kampioenschap. FOTO: Ad Adriaans.
Manon Boereboom met de trofee die ze won op het Nederlands kampioenschap. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Je krijgt 6 minuten om boven te komen'

  Sport

Ad Adriaans.

Boereboom wint NJK Lead 2019

5 keer doet Manon Boereboom (19) mee aan het Nederlands Jeugdkampioenschap Lead Klimmen. Op 16 november 2019 is de Veldhovense voor het eerst kampioen van Nederland in haar klasse.

VELDHOVEN - Nederlands beste jeugdklimmers streden op 16 november in Amsterdam om de nationale jeugd leadtitel. Lead is het koningsnummer van het sportklimmen. Deelnemers klimmen daarbij zo hoog mogelijk in een moeilijke route waarbij ze gezekerd zijn aan een touw. De wand is zo'n 20 meter hoog en hangt over. Leadklimmen is een soort ballet op hoogte. De klimmers hebben 6 minuten de tijd om de route uit te klimmen. De combinatie van kracht, techniek en uithoudingsvermogen bepalen voor een belangrijk deel het eindresultaat.

Blessures

Boereboom is bij toeval in aanraking gekomen met een klimwand. "Ik probeerde dat uit en vond dat hartstikke leuk. Toen ik 9 jaar was, meldde ik me aan bij Neoliet in Eindhoven. Toen ik stopte met zwemmen, kwam ik bij Neoliet in de selectie terecht. Dan behoor je tot de betere klimmers van de club en mag je ook aan wedstrijden deelnemen."
Op haar 15e klimt ze voor het eerst een wedstrijd. In die periode traint ze 2 tot 3 keer per week. Later voert ze dit op tot 4 à 5 keer, maar blessures gaan haar parten spelen. Ze schakelt terug naar 3 tot 4 keer en is momenteel zoekende naar de balans tussen hard trainen en blessurevrij blijven. Vingerblessures komen het meest voor, weet de derdejaars studente Orthopedische Technologie aan de Fontys in Eindhoven. Haar schoenmaat is 39, maar haar klimschoentjes hebben maat 36,5 of 37. "Ze moeten heel strak zitten zodat je goed voelt waar je op staat. Ik draag er geen sokken in." Verder behoren een karabiner, klimsetjes, klimgordel en pofzak voor magnesium tot haar klimuitrusting.

Creativiteit

Voor haar kwalificatie aan het NK behaalt ze na 4 kwalificatiewedstrijden de meeste punten. De tegenstanders die ze dan in Amsterdam treft, kent ze allemaal. "We gaan heel vriendschappelijk met elkaar om. Vóór de wedstrijd om het NK, bekijken we samen de route die we moeten klimmen. We overleggen hoe we die route het best kunnen aanvliegen. Daarna moeten we in isolatie en onze mobiel inleveren. 1-voor-1 worden we dan opgeroepen. Je krijgt 6 minuten de tijd om boven te komen." Ze haalt de top niet, maar komt wel het hoogst van alle concurrenten. Het kampioenschap is een feit, maar toch een verrassing voor de Veldhovense. "Ik heb vaak verloren van één van de concurrenten. Maar deze keer niet."

Het aantrekkelijke van deze sport? "De creativiteit om omhoog te kunnen. Er komt heel veel kracht bij kijken en de variatie vind ik aantrekkelijk. Het is elke keer anders."
Nu stapt ze over naar de senioren. "Het niveau is hoger en er is meer concurrentie. Maar ik ga zeker deelnemen aan het komende NK."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden