Over het sponsoren, zegt Lise de Matter: "Ik zit nu op 1.150,00 euro, dus dat is wel mooi, maar er mag nog meer bij!" FOTO: Bert Jansen.
Over het sponsoren, zegt Lise de Matter: "Ik zit nu op 1.150,00 euro, dus dat is wel mooi, maar er mag nog meer bij!" FOTO: Bert Jansen. (Foto: )

'Voor onderzoek en andere mensen'

  Sport

Tonnie Wesseling

Hardlopen voor nierpatiënt Maartje

Zondag 13 oktober loopt de Veldhovense Lise de Matter de Halve Marathon van Eindhoven. Haar doel is geld inzamelen voor de Nierstichting.

VELDHOVEN - De 18-jarige Lise de Matter studeert Interieuradvies Woon en Design in het Techniekhuis in Veldhoven en in haar vrije tijd werkt ze in de horeca. Daarnaast vindt ze nog tijd om te trainen voor de Halve Marathon in Eindhoven, terwijl ze nog nooit hardgelopen heeft! Maar het is voor een bijzonder doel. Haar nichtje Maartje van de Vorst (27) is 2 jaar nierpatiënt en uit onderzoek blijkt dat haar nieren nog maar voor 6% werken. Lise: "Dit kwam helemaal uit het niets en was best wel heftig!"

Moeder

Na verloop van tijd mocht Maartje zelf dialyseren met een buikspoeling die 's nachts werkt om het bloed te reinigen. Als in de zomer de bijzonder hechte familie op vakantie gaat naar Zeeland gaat Maartje gewoon mee met een aparte tent voor alle apparatuur. Maar de vakantie verloopt niet geheel zonder complicaties. Vorig jaar september zou Maartje een nier van haar moeder krijgen die volledig matcht. De transplantatie mislukt echter door een trombus in de slagader. 7 operaties en vele complicaties volgen voor ze weer naar huis mag. Haar moeder is gelukkig kerngezond. Maar de familie begint wel weer een zoektocht naar een nieuwe donor. Moeilijk, omdat Maartje een zeldzame bloedgroep heeft.

Nog nooit

Lise: "Via via kreeg Maartje weer een match." 5 dagen voor de halve marathon worden beiden geopereerd. "Het is super spannend dat het voor de 2e keer geprobeerd wordt, daardoor kan Maartje natuurlijk ook niet naar mij komen kijken omdat ze dan nog in het ziekenhuis ligt. Vorig jaar ben ik gestopt met volleybal en bij Artisport in Zeelst gaan sporten. Op een gegeven moment vond ik dat ik iets moest doen voor het goede doel en voor Maartje. Misschien was de Halve Marathon iets. Ik had nog nooit hardgelopen. Ik ben een actieprogramma op Facebook begonnen en op de actiepagina van de Nierstichting waarop geld gedoneerd kan worden. Met Pasen heb ik mijn plan aan de hele familie verteld en dat was best emotioneel. Ik zit nu op 1.150,00 euro, dus dat is wel mooi, maar er mag nog meer bij! Het trainen is pittig geweest de afgelopen maanden. Ik loop nu 2 of 3 keer in de week in een rustig tempo. Ik hoop de halve marathon in 2 uur en 15 minuten te lopen. De sfeer is daar natuurlijk supergaaf, dus ik moet het wel kunnen halen. Ik heb er zin en vertrouwen in. Maartje vindt het ook geweldig wat ik doe al gaat dit geld niet naar haar toe maar naar de Nierstichting, voor onderzoek en andere mensen. Het is een zware trainingsperiode geweest met blessures. Na de Halve Marathon zie ik het wel weer en heb ik het even met lopen gehad", besluit Lise de Matter lachend.
Doneren? Ga naar de website en vul dan Lise de Matter in.

www.actie.nierstichting.nl

Meer berichten