Eddy Lemmens druk bezig met de voorbereidingen voor de KTM-dag(en). FOTO: Bert Jansen.
Eddy Lemmens druk bezig met de voorbereidingen voor de KTM-dag(en). FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Kom maar gewoon eens kijken!'

  Sport

Hannie Bettgens.

25 jaar KTM-dag(en)

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober wordt de jubileumeditie van KTM-dag(en) gevierd. Op en rondom motorcrossterrein De Landsard vinden voor de 25e keer grootse activiteiten plaats. Zo is er een nieuwe klasse te bewonderen op het circuit, blijft de Endurorit over het militair terrein en wordt het team dat Nederland vertegenwoordigd gehuldigd tijdens de Motorcross of Nations.

VELDHOVEN - 25 jaar geleden vond de 1e editie plaats. Organisator Eddy Lemmens vertelt: "Tot een 27, 28 jaar geleden organiseerde motorclub Veldhoven off road-ritten. Daarna niet meer, omdat de vergunningen in werden getrokken. Einde verhaal dus."

Balen

Enkele jaren later komt de toenmalige voorzitter met een mededeling. "Hij had een brief gekregen waaruit hij opmaakte, dat er weer gereden mocht worden. Het bleek dat we niet in de hei of maisvelden mochten rijden, maar wel op de Landsard. Het bestuur zag dat niet zo zitten en dus was het eigenlijk van de baan. Maar ik had al tegen een hoop klanten gezegd dat er weer een rit zou komen, dus ik baalde wel."
Na de vergadering gaat Lemmens onmiddellijk met het bestuur om de tafel zitten. "Als jij denkt dat je het kan organiseren, dan doe je dat maar... En zo is het begonnen! Dat 1e jaar hadden we een kleine 50 mannekes die meededen. Het was allemaal nog wat klein toen... Een tent en een BBQ en een stripteasedanseres. En het was keigezellig."
Het is zelfs een dusdanig succes, dat het jaar daarop wederom een dag wordt georganiseerd. "We gingen er 25 jaar geleden vanuit dat we het zouden blijven doen, zolang het maar goed gaat. Maar elk jaar is het alleen maar groter geworden, alsook bekender in binnen- en buitenland; de rijders komen ècht overal vandaan."

Mooi programma

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober kan gereden worden in de Enduroritten. Deze is 40 km lang en gaat door bos, over militair terrein en over maisvelden. Zondag is de dag van het spektakel. "De beste freestyler ter wereld, Hannes Ackermann, komt. Een Leopardtank rijdt over het circuit, er zijn meet & greets met Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff én de huldiging van Motorcross of Nations vindt plaats. Die titel kan Nederland bijna niet meer ontgaan. Jeffrey, Glenn en Calvin Vlaanderen zitten in dat team. 3 Brabanders die de wereldtitel op hun naam kunnen zetten."
Ook dit jaar is het Lemmens weer gelukt een mooi programma neer te zetten. "Er is voor iedereen wel wat interessants te beleven. Gerard de Rooij komt met zijn Iveco, de truck uit de Dakar rally. En dan zijn er nog een aantal verrassingen die we vooraf niet bekend maken, maar die wel heel leuk zijn. Kom maar gewoon eens kijken! De toegang is gratis en er is voldoende gelegenheid om wat te eten en te drinken bij een goei stukske muziek."
Circuit Landsard ligt aan de Landsardseweg 45, Eindhoven. Inschrijven: www.ktm-dag.nl

Meer berichten