Baiba Gaile, Roel Arets en Hans van Hout met hun gewonnen zilveren medaille. FOTO: Met dank aan VZOD.
Baiba Gaile, Roel Arets en Hans van Hout met hun gewonnen zilveren medaille. FOTO: Met dank aan VZOD. (Foto: )

Team-VZOD schiet zilver op het EK!

  Sport

Ad Adriaans

3 schutters van Handboogvereniging VZOD zijn tijdens het EK Veldschieten in Doorwerth in de prijzen gevallen. Hans van Hout werd Europees kampioen en samen met Baiba Gaile en Roel Arets behaalde hij zilver met het clubteam.

VELDHOVEN - Voor het eerst werd er een Europees kampioenschap in Nederland gehouden. 569 schutters uit zo'n 25 landen gingen gedurende 5 achtereenvolgende dagen op 5 parcoursen met elkaar de strijd aan. Om goed beslagen ten ijs te komen, trainden de 3 van VZOD intensief op het IFAA blazoen (doel). Toen waren ze klaar om zich met de rest van Europa te meten in de barebow-discipline.

Roel Arets had maandag 5 augustus een goede eerste dag. "Ik schoot een nieuw PR. Daardoor mocht ik de 2e dag in de kopgroep met de 1e 4 schutters van het tussenklassement starten. Hierin zat ook de regerend wereldkampioen uit Schotland."
Op vrijdag moest in de stromende regen worden geschoten. "Op een bepaald moment was mijn leren tab doornat en klopten mijn tabstanden niet meer, wat schieten er niet makkelijker op maakte. Een van mijn Engelse medeschutters had hier echter geen last van. Hij gebruikte geen leren tab maar een van soepel kunststof. Hierdoor is mij helder geworden dat in materiaalkeuze nog heel veel te halen valt. Het was uiteindelijk een prachtige ervaring, waarbij ik veel nieuwe schietvrienden heb gemaakt. Het was echter ook een heel vermoeiende week. Op 5 opeenvolgende dagen wordt er geschoten waarbij je tijdens 4 van de 5 dagen 112 tellende pijlen moet schieten."

Baiba Gaile wilde met haar deelname zichzelf uitdagen lange afstanden te schieten. "Het is me gelukt om een manier te vinden om de verre afstand van 73,5 meter te schieten. Ik kreeg de pijl vrij dicht bij het centrum." Ook leerde zij om te gaan met de impact van de wind op de pijl. "Ik heb geleerd hoe je het mikpunt voor een bepaalde afstand bij een bepaalde windsnelheid moet aanpassen." De belangrijkste les die ze leerde is om steeds het hoofd koel te houden.

In 2017 is Hans van Hout al eens Europees kampioen. Zou het hem deze keer weer lukken? "Ik was in eerste instantie ingedeeld als senior, maar daar had ik slechts 1 tegenstander. Ik wilde er wel voor strijden en niet even een medaille gaan ophalen. Daarom heb ik me laten terugplaatsen naar de veteranenklasse tot 65 jaar, waarin ik 13 tegenstanders had. Toch werd ik, ondanks een slechtere 5de dag waar ik 17 punten van mijn voorsprong moest inleveren, weer Europees Kampioen. Het verschil met nummer 2 was 53 punten."

Hierop staan Baiba Gaile, Roel Arets en Hans van Hout met hun gewonnen zilveren medaille.

Meer berichten