De vriendengroep uit Veldhoven. "Dit jaar gaan we naar Venetië." FOTO: eigen foto.
De vriendengroep uit Veldhoven. "Dit jaar gaan we naar Venetië." FOTO: eigen foto. (Foto: )

1.600 km op de fiets naar... Venetië!

  Sport

Hannie Bettgens

Vriendengroep gaat ervoor!

Voor de 10e keer gaat een vriendengroep uit Veldhoven een fietstocht maken. Peter Veraa: "De uitdaging daarbij is om elk jaar weer een nieuwe route te maken. Dit jaar fietsen we met de groep naar Venetië."

VELDHOVEN - Ooit is het begonnen bij Eric van Schagen. Hij is met vriend Hugo de Heij naar Parijs gefietst. "Dat was in 2009. Sindsdien wordt er elk jaar een rit gereden met een steeds groter wordende vriendengroep."
Het liefst willen ze elk jaar naar een andere hoofdstad binnen Europa fietsen. "Dat is redelijk gelukt, dit jaar gaan we naar Venetië. Geen hoofdstad, maar wel een stad die we met de commissie hebben gekozen."
De routecommissie van de tochten zijn Eric van Schagen, Wouter van Sambeek en Peter Veraa. "Als commissie verzorgen wij de route, de overnachtingen in hotels en verder alles wat erbij komt kijken."

Google

Dat het een lange tocht is, daar zijn de heren het over eens. "Van Veldhoven naar Venetië is 1.600 kilometer. We vertrekken op donderdag 11 juli en fietsen in 16 dagen naar het eindpunt. Het komt erop neer dat we elke dag 110 kilometer afleggen op de fiets. We fietsen oom echt elke dag, we hebben geen rustdag."
Uit eerdere ervaringen weet Veraa dat ze vooral een leuk avontuur gaan beleven. "Of zoals we het zelf zeggen: Elke dag dat we fietsend onderweg zijn schrijven we een nieuw hoofdstuk in een boek. Dat is het mooie aan fietsen. Je ziet veel moois onderweg."
Lachend zegt hij dat het 'lobbylaaien' het mooiste moment van de dag is. "Dat betekent voor ons, fiets tegen de muur, het terras op, biertje drinken en dan sterke verhalen vertellen. Als je lobbylaaien intypt op Google, dan zie je foto's voorbijkomen van onze vriendengroep."
De groep heeft overigens niet elk jaar dezelfde samenstelling. "Het is geen verplichting, soms komt het gewoon niet uit. Zelf ben ik vanaf Praag, 2013, mee gaan fietsen. Dit jaar gaan we met 9 deelnemers."

Verschil

Veel trainen? "Inmiddels rijden we met 2 generaties, dat is wel heel speciaal. Mijn zoon Vince rijdt sinds vorig jaar mee evenals een zoon van Eric van Schagen. En dan zie je wel verschil. Wij, de ouderen moeten ons voorbereiden en de nodige kilometers in de benen hebben anders gaan we het niet halen. De jeugd die vorig jaar is opgestapt, heeft in de eerste dag meer kilometers op de fiets afgelegd dat in de voorbereiding. Das wel een verschil toch? Maar ja, de jeugd sport nog een paar keer per week, dus die hebben conditie genoeg. Het enige ongemak wat ze hadden was een klein beetje spierpijn en last van het zitvlak."
De heren komen zaterdag 27 juli aan in Venetië. "Een héél speciaal moment, dat we aankomen en dat er elk jaar weer de nodige familie en vrienden aan de finish staan om ons binnen te halen. Die laatste dag sluiten we met zijn allen af met een diner en een gezellige avond."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden