Bart Oerlemans. "Er zijn in de hal al temperaturen gemeten van 35 graden." FOTO: Ad Adriaans.
Bart Oerlemans. "Er zijn in de hal al temperaturen gemeten van 35 graden." FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Voorwaarts wil in de kou staan...

  Sport

Ad Adriaans.

Lokatie te warm en te stoffig!

'Geachte burgemeester, ik wil vragen of er airco in de zaal van GV Voorwaarts mag komen, want het is er veel te warm. Er worden trainingen en zelfs de clubkampioenschappen worden afgelast'. Deze noodkreet is recentelijk door de 9-jarige Elin Martin naar de burgemeester gestuurd.

VELDHOVEN - Bart Oerlemans. "We moeten zo vaak dicht gaan vanwege het weer. Vorig jaar was het in april al raak. Er zijn in de hal al temperaturen gemeten van 35 graden". Een moeder loopt met haar in turnpakje gestoken dochtertje naar de turnhal van GV Voorwaarts op de Kempen Campus. Helaas moet het 2-tal rechtsomkeert maken. Een affiche bij de ingang maakt duidelijk, dat de hal vanwege de hittegolf op slot gaat van dinsdag 25 tot en met zondag 30 juni.

Klimaatbeheersing

Dat is niet voor het eerst, weet Bart Oerlemans. "We moeten zo vaak dichtgaan vanwege het weer. Vorig jaar was het in april al raak. Er zijn in de hal al temperaturen gemeten van 35 graden", weet de voorzitter van GV Voorwaarts. De sportclub zit inmiddels 13 jaar op de Kempen Campus en telt ruim 700 leden. Daaronder toppers als Max Doppelbauer en Klaas-Jan Zwolsman, dit jaar uitgeroepen tot talent van het jaar van de gemeente Veldhoven. Oerlemans: "Deze 2 zijn potentiële kandidaten om over een aantal jaren aan de Olympische Spelen deel te nemen. Iets waar we in Veldhoven trots moeten zijn."

Heel stoffig

Trots is de voorzitter ook op de vele stemmen die zijn club kreeg voor de verkiezing Club van het Jaar van de gemeente Veldhoven. Maar de vreugde wordt overschaduwd door het ontbreken van klimaatbeheersing in de accommodatie van GV Voorwaarts. "We trainen door tot maximaal 28 graden, en dat is eigenlijk al 3 graden te warm. Maar we moeten wel, want anders daalt het aantal trainingsuren teveel", legt de voorzitter uit.
De club is al zo'n 10 jaar met de gemeente bezig om klimaatbeheersing in de hal te krijgen. De turnhal is ook heel stoffig door het gebruik van valkuilen en magnesiumpoeder door de sporters. De gemeente laat desgevraagd weten natuurlijk bekend te zijn met de problematiek.

Actueel beeld

"De gemeente gaat de komende maanden, in ieder geval tot eind september, met zogeheten dataloggers meten wat de temperatuur is in de hal, maar ook het O2- en CO2-gehalte en de fijnstofdeeltjes. De gemeente wacht de uitkomsten van het onderzoek af zodat we de omvang van het probleem actueel in beeld hebben. We nemen het probleem en de klachten serieus, en zijn bereid er iets aan te doen. Voorwaarde is wel, dat een oplossing zinvol moet zijn en in verhouding tot de kosten staat. We zijn in goed overleg om daar waar mogelijk bij te dragen aan een Veldhoven waar iedereen beweegt. In het geval van de turnzaal brengen we geannuleerde trainingsdagen niet in rekening", aldus een gemeentemedewerker.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden