Voor wie denkt dat het Snelle Atleten Programma (SAP) van GVAC iets kan betekenen, kan zich aanmelden via theovandiessen1954@ziggo.nl FOTO: Kramer Fotografie.
Voor wie denkt dat het Snelle Atleten Programma (SAP) van GVAC iets kan betekenen, kan zich aanmelden via theovandiessen1954@ziggo.nl FOTO: Kramer Fotografie. (Foto: KRAMERFOTOGRAFIE)

'Met SAP komt je lijf in topconditie'

  Sport

Hannie Bettgens

GVAC komt met trainingsprogramma

Atleten die zich voorbereiden op de Marathon van Eindhoven, kunnen meetrainen in het Snelle Atleten Programma (SAP) van de Groot Veldhovense Atletiek Club (GVAC).

VELDHOVEN - Lau Liefting, coördinator bij GVAC, geeft aan dat het programma voor iedereen toegankelijk is. "Je hebt wel een basisconditie nodig. Je moet namelijk 12 kilometer per uur kunnen lopen. Het programma is niet geschikt voor beginnende atleten."

Trainen

Het Snelle Atleten Programma (SAP) gaat voor de hele marathon van start op zaterdag 13 juli. Inschrijven kan tot zondag 7 juli. "Om een hele marathon te lopen is het belangrijk om je lichaam te trainen en rustig op te bouwen. Wij bieden met SAP de mogelijkheid om dat op een verantwoorde manier te doen. Met de juiste begeleiding en het bepalen van de loopsnelheid die bij jouw lichaam hoort, ga je verantwoord met je lichaam om."
Een hele marathon is ruim 40 km. In aanloop naar de marathon van Eindhoven in oktober kan wie dat wil, 3 keer per week mee trainen. "Op dinsdag, donderdag en zaterdag worden de verschillende trainingen gegeven. Op dinsdag is dat een tempoduurloop variërend tussen de 8 en 15 km. Op donderdag een intervaltraining op de atletiekbaan van GVAC. Vervolgens op zaterdag een lange duurloop."
Voor de halve marathon gelden dezelfde condities als voor de hele marathon. Er zijn een paar kleine verschillen. "Inschrijven voor de halve marathon kan tot zaterdag 20 juli, de start van het voorbereidingstraject start zaterdag 27 juli. Om hieraan mee te kunnen doen, volgt een intakegesprek."
Er wordt voorbereid tot een maximaal aantal kilometers. "Voor de hele marathon betekent dat, dat er gelopen wordt tot 35 km, voor de halve marathon tot 20 km. Wie in de voorbereiding op zaterdag 35 kilometer kan lopen, kun op de wedstrijddag makkelijk die 42 km halen. In 3 maanden - juli tot en met oktober - komt je lijf in topconditie met SAP."

Geen voorwaarde

Liefting hoopt dat veel individuele lopers zich aanmelden om van het SAP gebruik te maken. "We weten dat er heel veel goede en snelle lopers in Veldhoven rondlopen die geen lid zijn van een vereniging. Deze atleten hopen we wel te bereiken om mee te doen in de voorbereiding. Want ook voor hen geldt dat we ze kunnen helpen nog beter en sneller te worden door de juiste opbouw. We weten niet waarom deze atleten ervoor kiezen alleen te lopen, maar we willen ze wel de mogelijkheid bieden met ons programma mee te doen. Lid worden van GVAC is geen voorwaarde."

Liefting tenslotte over samen trainen. "Je bent onderdeel van een groep mensen waarvan de leden hetzelfde doel hebben dan jij. Jezelf verbeteren en de hele of halve marathon in een zo goed mogelijke tijd te lopen. Bij SAP krijg je deskundige begeleiding op maat van gekwalificeerde deskundige trainers en je bent verzekerd voor als er onderweg iets zou kunnen gebeuren."

Meer berichten