Afbeelding

Ruim 40 jaar samen uit en thuis

Sport

Gezelligheid en samen uit en thuis. Het is al meer dan 40 jaar het motto van Toerclub Sondervick Veldhoven. Op zaterdag 23 september vieren de fietsliefhebbers het uitgestelde 40-jarig jubileum met een reünie. Oud-leden worden uitgenodigd zich hiervoor aan te melden.

VELDHOVEN - Voormalig docent Lichamelijke Opvoeding Henk van Dooren staat in 1979 aan de wieg van de club. “Het was in de tijd van Joop Zoetemelk. Veel leerlingen kwamen toen met een fiets met hangstuur en derailleur naar school. Meer heb je niet nodig om een toertocht te houden”, schetst hij de geboorte van de club.
Er wordt begonnen met een groep leerlingen en enkele docenten. Voor de begeleiding van de groep kwam het heel goed uit dat er ook wel eens een vader meereed. Jaarlijks wordt er een 40-tal tochten gemaakt in Nederland en België. Van Dooren: “De meeste ritten hebben een lengte van rond de 100 kilometer. Het gros van die tochten heb ik samen met Jos Rasing indertijd uitgezet.”

Klassiekers

Al snel worden ook de routes van bekende en grote klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl gereden. Rasing: “De routes van wel 220 kilometer lang schreef ik op papier uit. ’s Morgens om 05.00 uur vertrokken we. Jarenlang reden we er 2 per jaar. Sinds 1997 nog 1 per jaar. In het begin reden er 20 mensen mee. Dat is tegenwoordig geslonken naar een handvol.”

Een traditie is het jaarlijkse fietskamp met Hemelvaart. “Tot 1998 was dat bij een boer op een hooizolder in Slenaken. Vanaf 1999 zijn we te gast op een kampeerboerderij in het Belgische Sint-Pieters-Voeren”, legt Van Dooren uit.
Na ruim 40 jaar wordt een deel van de kampfietsroutes nog steeds gebruikt.

Nog steeds...

Initiatiefnemers Van Dooren en Rasing genieten inmiddels al jaren van hun pensioen. Dat betekent ook dat de promotie van de fietsclub op het Sondervick College gestopt is. Meefietsende vaders zoals Hans Kuijs en Frenk Skrabanja hebben de club altijd in leven gehouden.
Kuijs: “Niemand van de deelnemers heeft nog een rechtstreekse band met de school. De naam van club hebben we sinds dit jaar aangepast van Toerclub Sondervick College naar Toerclub Sondervick Veldhoven. Maar we starten nog steeds om 09.00 uur vanaf het Sondervick College op de zondagen van maart tot en met een zondag rond 1 november. Afhankelijk van het weer fietsen er 20 tot 30 liefhebbers mee in een snelle of minder snelle groep.”

Reünie

Op een nog nader te bepalen locatie vindt op zaterdag 23 september de reünie plaats. “We beginnen om 10.00 uur met een optionele wandel- of fietstocht. Om 14.00 uur begint de reünie met onder meer een tentoonstelling van foto’s en oude jaarboeken”, vertelt Skrabanja.
De toerclub heeft overigens ook nog ruimte voor mensen die recreatief willen fietsen, benadrukt Rasing. “Een fiets en een helm, meer is niet nodig. Het gaat om tochten van circa 70 kilometer zonder prestatiedrang. En er wordt geen contributie betaald.”
Liefhebbers kunnen zich aanmelden via het e-mailadres in het onderstaand kader bij dit artikel.

“We starten nog steeds om 09.00 uur vanaf het Sondervick College op de zondagen van maart tot en met een zondag rond 1 november. Afhankelijk van het weer fietsen er 20 tot 30 liefhebbers mee in een snelle of minder snelle groep.”

Ad Adriaans

Deelnemen aan reünie?

Oud-leden en ouders van oud-leden kunnen hun belangstelling voor de reünie kenbaar maken via:

tcsondervick@gmail.com

Reünie met tentoonstelling van foto’s en oude jaarboeken