Roy Westheim en Antoon Verblackt. FOTO: Angelie Kruijsen.
Roy Westheim en Antoon Verblackt. FOTO: Angelie Kruijsen. (Foto: Rob Weekers)

'Ik heb de sport nooit losgelaten'

  Sport

Judoleraar Antoon Verblackt (70) doet het na 55 jaar, waarvan hij er 45 lesgeeft, rustiger aan bij Judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai. Hij is gestopt met de lessen voor Schooljudo.nl en vanaf januari neemt Roy Westheim (34) een deel van de judolessen bij de club over. Verblackt versoepelt zijn greep, maar laat het judo en de club nooit los, vertelt hij.

VELDHOVEN - Op de vraag wat judo hem heeft gebracht, antwoordt Verblackt zonder aarzelen: "Zelfvertrouwen." Hij vertelt hoe hij als 15-jarige puber op de middelbare school in aanraking kwam met judo. "Dat voelde meteen goed. Ik heb de sport omarmd, vastgegrepen en nooit meer losgelaten."

Plezier maken

Op zijn 25e werd hij hoofdtrainer bij Shizen Hontai, waar hij 3 dagen per week lesgeeft. Zijn drijfveer: kinderen plezier laten maken. "Maar het doet me ook goed als oud-judoka's mij na een jaar of tien-vijftien bedanken voor wat ze geleerd hebben", vertelt hij.
Sinds september begeleidt Verblackt nieuweling Roy Westheim in Veldhoven. Westheim judoot sinds zijn 7e en is sinds 2002 judoleraar. Als zelfstandig ondernemer geeft hij judoles bij 2 judoverenigingen en is hij judoleraar in de zorg. Ook Westheim is volledig in de greep van judo. "Ik ben zielsgelukkig als ik op de mat sta. Mijn leven speelt zich af op en rondom de judomat, ik ben er nog net niet mee getrouwd."

Jaarlijks

Verblackt en Westheim kennen elkaar via het schoolsportprogramma dat zich met kennismakingslessen judo richt op de versterking van de mentale en fysieke gezondheid van kinderen. De gemeente Veldhoven biedt Schooljudo.nl jaarlijks aan op de basisscholen. En voor het eerst met Westheim, die namens Shizen Hontai de lessen verzorgt.
"Het is een leuke en gezellige club en ik ben erg warm onthaald," vervolgt Westheim. De vrijwilligers van de club gaven de doorslag bij zijn beslissing om les te komen geven in Veldhoven.
"Tijdens het Herfsttoernooi in Den Ekkerman hoorde ik een vrijwilliger zeggen: 'Meedoen vind ik minder belangrijk. Ik ben hierbij, omdat we zo'n leuke groep vrijwilligers hebben!' Als de leden dát al zeggen, is het zeker een plek waar ik mij thuis voel."

Daarvoor!

Verblackt tot slot: "Als de kinderen plezier hebben en zich heerlijk uitleven op de mat, heb ik plezier. Sommige kinderen zie je groeien; je ziet hun zelfvertrouwen toenemen, doet mij dat goed. Daar doe ik het voor!"
Al 55 jaar.

www.shizenhontai.nl

Meer berichten