Japans boogschieten is zowel een kunst (lichamelijke beheersing) als een sport.
Japans boogschieten is zowel een kunst (lichamelijke beheersing) als een sport.

Uniek: cursus Japans boogschieten voor beginners

  Sport

Uniek in deze regio is wel, dat dinsdag 1 november bij dojo Kyo Ren Kan in Nuenen een nieuwe beginnerscursus Kyudo begint. Kyudo is de kunst van Japans boogschieten.

REGIO - Voor iedereen die graag kennis wil maken met Kyudo is er de mogelijkheid om een beginnerscursus te volgen. In deze cursus leert de deelnemer in 16 lessen de beginselen van Kyudo en kan hij/zij zelfstandig een pijl schieten op de 'makiwara - oefendoel' in staande vorm. Na de cursus is het natuurlijk altijd mogelijkom verder te trainen in de Kyo Ren Kan dojo.

Onderwerpen

In de cursus komen in ieder geval de volgende onderwerpen aan de orde:

- Rei: Etiquette. De etiquette is een belangrijk onderdeel van de beoefening van kyudo en leert respect voor elkaar, het materiaal en de ruimte.

- Kiho: De voorgeschreven bewegingen en houdingen die bij kyudo horen. Voor westerlingen zijn 'Japanse' bewegingen zoals lopen, zitten en staan lang niet zo vanzelfsprekend. Ze zijn echter een zeer belangrijk onderdeel van de beoefening van kyudo.

- Hassetsu: De acht basisstappen van het schieten. Elk schot in kyudo is opgebouwd uit deze 8 stappen en deze zullen in de cursus aangeleerd worden. Er zal worden begonnen met een oefenboog en later met een echte Japanse boog.

- Materiaalkennis: Iedere kyudoka moet zijn eigen materiaal kunnen onderhouden. Tijdens de cursus zal aandacht worden besteed aan het correct gebruik en onderhoud van de verschillende materialen.

Kosten

De cursus wordt buiten de reguliere trainingsavond gegeven op dinsdagavond en start per dinsdag 1 november starten. De kosten voor de cursus bedragen 80,00 euro en zijn inclusief een 'gomu yumi - rubberen oefenboog'. Alle andere materialen worden ter beschikking gesteld door de dojo. Speciale kleding is niet noodzakelijk, maar tijdens de cursus heeft gemakkelijk zittende kleding wel de voorkeur; het liefst een zwarte trainingsbroek met witte sokken en een wit shirt).

Wie eerst een keer wil komen kijken in de dojo kan het beste doen dat de reguliere lessen op woensdagavond. Het is gepast om bezoek van te voren we eerst aan te melden. Kyo Ren Kan is overigens een erkende dojo van de Nederlandse Kyudo Renmei.

Meer berichten