Elsyha Hollemans (17) en Sofie van Gennip (16) organiseren een meidenjudotoernooi voor beginners bij Shizen Hontai. FOTO: Bert Jansen
Elsyha Hollemans (17) en Sofie van Gennip (16) organiseren een meidenjudotoernooi voor beginners bij Shizen Hontai. FOTO: Bert Jansen

‘Judo is voor grote stoere jongens’

Sport

Ze judoën zelf altijd tegen jongens en daarom besloten Elsyha Hollemans (17) en Sofie van Gennip (16) een meidentoernooi te organiseren bij hun judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai. Meer dan 70 deelnemers van verschillende Brabantse verenigingen komen zaterdag 19 november naar de Kempencampus voor het beginnerstoernooi. Tussen de wedstrijden door geven Hollemans en Van Gennip een demonstratie. Ze trainen beiden voor de zwarte band.

VELDHOVEN - “Jongens in dezelfde gewichtsklasse zijn vaak iets sterker en groter. Dat vinden wij niet altijd leuk omdat we dan minder kans hebben om te winnen. Dat maakt een wedstrijd ook minder leuk. Daarom vonden wij het leuk om meiden tegen andere meiden te laten judoën en het wat eerlijker te maken”, zegt Hollemans. 

Van Gennip: “Meiden gaan vaak net wat anders met elkaar om dan jongens en meiden door elkaar. We denken dat het ook heel gezellig wordt.”

Dojo-assistent

De 2 komen elkaar sinds zo’n 2 jaar tegen bij de training en opperen het idee van een meidentoernooi aan hun trainer die meteen enthousiast is, net als het bestuur. “Echt gek eigenlijk dat wij elkaar ook nooit eerder zijn tegengekomen”, zeggen ze in koor.
De meiden willen beide dojo-assistent worden en daarvoor moeten ze helpen bij het organiseren van een toernooi. “Maar wij dachten, hoe leuk zou het zijn als we gewoon zelf een toernooi organiseren. Omdat het onze eerste keer was, hebben we wel enige hulp gekregen vanuit de vereniging”, vertelt Hollemans.

Ze vervolgt: “Maar nu wij het zelf organiseerden konden zij het ook doen zoals we zelf wilden. Met de demonstratie willen we vooral de jongere meiden laten we zien wat je met judo kunt als je verder bent.”

Van Gennip vult aan: “En daarmee hopen we de meiden te kunnen motiveren om langer door te gaan. Heel veel meiden stoppen rond hun twaalfde omdat er geen andere meiden meer zijn. Wij hebben nu nog een stuk of vijf meiden boven de vijftien. Hoe hoger de groep, hoe minder het er worden. Ik hoorde een moeder een keer tegen haar dochter zeggen: ‘Je mag niet gaan judoën want dat is voor grote stoere jongens.’ Ze zien het vaak als een vechtsport, maar het is juist een zelfverdedigingssport.”
Bij de vereniging trainen zo’n 42 meisjes onder de 18 van de in totaal 250 leden.

Gewend

“Er zijn bepaalde technieken die ik liever met meisjes dan met jongens doe”, zegt Van Gennip, “maar eigenlijk ben ik er wel aan gewend. Ik judo nu ruim 9 jaar en ik heb altijd met jongens gejudood.” 

Hollemans: “Als ze kleiner zijn, hebben de meesten er geen problemen mee... Maar als ze iets groter zijn, vinden sommige meiden het niet fijn.”

Het toernooi is op zaterdag 19 november van 9:30 uur tot 13:30 uur. Toeschouwers zijn welkom in de sporthal op de Kempencampus (gebouw C). De toegang is gratis.

Bianca Kuijpers

‘Meiden gaan vaak net wat anders met elkaar om’

Bianca Kuijpers