Zondag 25 september maakt Eveline Saalberg haar opwachting bij de GVAC clubdag om de prijsuitreiking te doen. FOTO: Bert Jansen.
Zondag 25 september maakt Eveline Saalberg haar opwachting bij de GVAC clubdag om de prijsuitreiking te doen. FOTO: Bert Jansen.

‘Ik weet dat de zenuwen mij helpen’

Sport

Met een gouden medaille keert de Vessemse Eveline Saalberg (24) terug van het Europees Kampioenschap atletiek in München. Nu nog een paar buitenlandse wedstrijden en dan kan de atlete van GVAC gaan genieten van een welverdiende vakantie.

VELDHOVEN - 20 augustus 2022 is een dag die Saalberg niet snel zal vergeten. Op de Europese kampioenschappen atletiek in het Olympiastadion in München behaalt Saalberg met haar teamgenoten Femke Bol, Lieke Klaver en Lisanne de Witte een gouden medaille op de 4 x 400 meter estafette. Al op de basisschool in Vessem valt haar aanleg voor atletiek op. “Elk jaar was er een sportdag. De leerkracht zag dat ik goed was in sprinten en ver- en hoogspringen. Hij zei dat atletiek wel iets voor mij zou zijn. Mijn ouders hebben elkaar op een atletiekvereniging leren kennen, dus ik dacht: waarom niet?” 

Zo start ze op 8-jarige leeftijd met atletiek in Veldhoven bij GVAC. Ze begint met de meerkamp maar vanaf haar 16e jaar komt de nadruk meer op de 400 meter te liggen. “De 400 meter sprint vind ik het leukst. Ik ben niet explosief genoeg voor een goede 100 of 200 meter, mijn kracht is mijn uithoudingsvermogen.”

Zuid-Afrika

Inmiddels traint en woont ze al weer bijna 2 jaar op Papendal. Elke week is ze er van maandag tot en met zaterdagmiddag met sport bezig. Jaarlijks neemt ze deel aan 4 of 5 indoorwedstrijden en zo’n 15 outdoorwedstrijden. Ze loopt het liefst buiten. “Indoor is voor de afwisseling wel leuk. Buitenwedstrijden hebben vaak net iets meer sfeer en het zijn doorgaans grotere wedstrijden.”
Vanuit Papendal worden ook jaarlijks trainingsstages gehouden. In januari gaat Saalberg met een groep voor de 3e keer naar Stellenbosch in Zuid-Afrika. “Daar heb ik nu al zin in. Het is mijn favoriete trainingslocatie vanwege het mooie weer en de ligging tussen de bergen. En de fietstocht van het hotel naar de trainingslocatie is een prachtige route.”
Eind juli hoort ze officieel dat ze bij de selectie voor de 4 x 400 meter estafette in München zit. “Of je ook echt meedoet, wordt vaak pas de avond voor de wedstrijd bekend gemaakt. In de series liep ik niet. Het idee was dat ze mij en Femke Bol wilden sparen voor de finale die een dag later plaatsvond. Vóór de finale was ik heel zenuwachtig, maar ik weet dat de zenuwen mij helpen. Dat is juist goed voor mij.”

Euforisch

In aanloop naar het EK hebben de meiden extra geoefend op de wissel waarbij het stokje moet worden doorgegeven. Dat verloopt in de finale vlekkeloos. Saalberg is nog euforisch over de eindtijd van de 4 atletes. “We waren superblij dat we gewonnen hadden. De eindtijd van 3.20,87 is zo hard. Toen we die tijd zagen, wilden we niet weten wat iedereen afzonderlijk had gelopen. We wilden met z’n allen genieten van die snelle totaaltijd.”
De tijd van 3.20,87 is niet alleen een Nederlands record, maar ook de Europese beste seizoenprestatie. Dezelfde avond is er in München nog een feestje gevierd waar ook de ouders van de meiden bij aanwezig waren.        

Zondag 25 september vindt de clubdag van GVAC plaats. De gouden medaillewinnares zal er haar opwachting maken om de prijsuitreiking te doen. 

“De 400 meter sprint vind ik het leukst. Ik ben niet explosief genoeg voor een goede 100 of 200 meter, mijn kracht is mijn uithoudingsvermogen.”

Ad Adriaans

GVAC

Met meer dan 700 leden is GVAC (Groot Veldhovense Atletiek Club) een van de grotere verenigingen in de Kempen. Bij GVAC sporten jong en oud, van 6 jaar tot 80+! De vereniging telt vele deskundige trainers en begeleiders.

‘We waren superblij dat we gewonnen hadden’