Ruim 30 jeugdleden van atletiekvereniging GVAC kregen zaterdag 26 maart training van Eveline Saalberg (23). FOTO: Bert Jansen.
Ruim 30 jeugdleden van atletiekvereniging GVAC kregen zaterdag 26 maart training van Eveline Saalberg (23). FOTO: Bert Jansen.

Bijzonder leuke training voor de jeugd van GVAC

Sport

Atletiektraining krijgen van je grote voorbeeld. Voor elke jonge sporter is het een droom. De Veldhovense atletiekvereniging GVAC maakt het waar voor haar jeugdleden.

VELDHOVEN - Ruim 30 jeugdleden van atletiekvereniging GVAC kregen zaterdag 26 maart training van Eveline Saalberg (23). Saalberg start op 8-jarige leeftijd met atletiek bij GVAC. Als ze 16 is, gaat ze voor de 400 meter. En hoe! 2 jaar geleden wordt ze Nederlands kampioen op de 400 meter horden. “Ik kreeg een e-mail van de bondscoach om naar Papendal te komen. hij had mijn race geanalyseerd en een aantal verbeterpunten gezien waar ik aan kon werken. Sinds 1,5 jaar train ik fulltime op Papendal.”
Van 18 tot en met 20 maart dit jaar neemt ze met de Nederlandse atletiekploeg deel aan het WK indoor in het Servische Belgrado. Daar behaalt de GVAC-topper met haar teamgenoten Femke Bol, Lieke Klaver en Lisanne de Witte zilver op de estafette 4 x 400 meter, nipt achter winnaar Jamaica.

Tips en tricks

De ruim 30 jeugdleden in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar krijgen volop tips van de GVAC-beroemdheid. “Ik keek echt tegen Eveline op”, zegt Thijmen als hij uitgerust is van een 4-minutenloop. Hij rekent Saalberg en Sifan Hassan tot zijn grote voorbeelden. Thijmen heeft onder meer geleerd hoe je het best kunt wisselen bij de estafette. “Ik weet nu dat je in het wisselvak al mag beginnen met rennen.”
Thomas wil weten hoe hij nog sneller een duurloop kan lopen. Daarop geeft Saalberg als antwoord: “Vooral veel trainen en zorgen dat je er plezier in houdt. Ga bijvoorbeeld lekker samen lopen en trainen met een vriend.”
Elke wil weten wat de ergste blessure van Saalberg was. “Ik ben al vaker mijn voeten geblesseerd, zowel links als rechts. Afgelopen zomer nog. Daardoor heb ik helaas de Olympische Spelen gemist.”

Julia Verhagen is bijna een jaar lid van atletiekvereniging GVAC en is blij met een tip van Saalberg. “Altijd rustigjes aan beginnen, anders ben je veel te snel uitgeput.”

Saalberg is dit jaar onder meer nog te zien op de FBK Games in Hengelo. Momenteel loopt ze vooral de 400 meter vlak, zowel individueel als estafette. Het samen trainen en samen naar de wedstrijden gaan, geeft haar een kick. “En mezelf verbeteren en anderen inspireren zoals ik vandaag bij GVAC heb gedaan.”

FBK Games Hengelo

Ad Adriaans

‘Vooral zorgen dat je er plezier in houdt’