Ron Dillen is de nieuwe voorzitter van Voetbalvereniging UNA. Hij wil een club die er weer 100 jaar tegenaan kan! TEKST: Hannie Bettgens - FOTO: Bert Jansen.
Ron Dillen is de nieuwe voorzitter van Voetbalvereniging UNA. Hij wil een club die er weer 100 jaar tegenaan kan! TEKST: Hannie Bettgens - FOTO: Bert Jansen.

‘UNA niet ‘zomaar’ een clubke!’

Sport

De nieuw aangetreden voorzitter van UNA, Ron Dillen, is een UNA-man in hart en nieren. Vanaf het moment dat zijn beentjes hem konden dragen stond hij op het voetbalveld.

VELDHOVEN - “UNA is niet ‘zomaar’ een clubke!”, zegt Dillen vol enthousiasme, waarna hij begint met uit te leggen dat UNA een amateurclub is die professioneel wordt geleid.
“Daarmee veel dank aan Peter Smetsers.” Onder zijn leiding staat UNA er nu goed voor, zowel sportief als financieel. Nadat Smetsers had aangegeven te willen stoppen, ging het bestuur op zoek naar een nieuwe voorzitter.
“Dan worden er wat hengeltjes uitgegooid...” Een daarvan komt bij Dillen terecht.
“Ik heb er wel even over nagedacht of het wel bij me past. Ik kom uit het bedrijfsleven, heb een eigen bedrijf gehad wat ik enkele jaren geleden heb verkocht. Nu werk als zelfstandig adviseur op projectbasis. Het bleek dat het prima samen kon, dus ik heb uiteindelijk de stap gemaakt.”

Vanuit de luiers 

Dillen is - bijna letterlijk - aan het feitelijke sportterrein van UNA geboren. Zijn ouders hebben vroeger in de Kapelstraat een sigarenwinkeltje. “Al zolang ik leef kom ik bij UNA op het terrein. Ik heb ook alle elftallen doorlopen. Vroeger kropen we onder de draad door om daar te gaan voetballen. Maar ik heb ook alle elftallen doorlopen.20 jaar heb ik actief gevoetbald.”
Door studie en werk staat voetbal daarna enige tijd niet meer op het programma van Dillen. “Totdat 1 van mijn dochters wilde gaan voetballen. Dan loop je weer het UNA-terrein op, maakt een praatje, geeft je dochter op en vervolgens wordt er tegen je gezegd dat je dan ook mee moet komen helpen... Vervolgens draai je mee als trainer, coach en zelfs af en toe als scheidrechter.”
De betrokkenheid van Dillen gaat verder dan dat alleen. Hij wordt sponsor en lid van de aan UNA gelieerde business club. Eerst als bestuurslid, de laatste 2 jaren als voorzitter. Niet echt en geheel onlogisch dus om Ron Dillen als nieuwe voorzitter te vragen.

Visie 

Dillen kijkt met een oog op de toekomst naar zijn taak als voorzitter bij UNA. “Over 10 jaar bestaat UNA 100 jaar... Wat mij betreft moet er dan een UNA staan dat nòg eens 100 jaar verder kan”, aldus de nieuwe UNA-voorzitter.
Vervolgens: “Ik ga me inzetten voor samenwerken. Zowel binnen als buiten de vereniging. Ik geloof in samenwerking!”
“Alleen als we in staat zijn om specifieke kennis en ervaring bij elkaar te brengen, komen we verder. Ik wil graag het initiatief nemen om onze goede relaties binnen de regio verder uit te bouwen. Denk daarbij aan samenwerkingen met andere verenigingen, de gemeente, de KNVB, maatschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en sportieve en medische specialisten. En dat is wat mij betreft niet alleen een zaak van ‘halen’ maar zeker ook van ‘brengen’.”
Dillen tot slot: “Ik heb overigens ook gemerkt dat er ongelooflijk veel talent en ervaring rondloopt binnen UNA. Door de juiste mensen op de juiste plekken te zetten en gebruik te maken van ieders specifieke kwaliteiten kunnen we de organisatie van UNA nog verder versterken. Daarnaast kan de expertise binnen onze club ook weer heel waardevol zijn voor anderen. Die stellen we dan ook, wat mij betreft, graag ter beschikking.”