"Stichting Therapeutisch Zwemmen is ontstaan door een groep gepensioneerden die in beweging wilden blijven", vertelt Jan Scholte. FOTO: Bert Jansen.
"Stichting Therapeutisch Zwemmen is ontstaan door een groep gepensioneerden die in beweging wilden blijven", vertelt Jan Scholte. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

Wie springt mee in het diepe?

  Sport

Stichting Therapeutisch Zwemmen is 2 december 1982 opgericht. Heel wat zwemmers vinden via deze stichting de weg naar het water.

VELDHOVEN - "Stichting Therapeutisch Zwemmen is ontstaan door een groep gepensioneerden die in beweging wilden blijven", vertelt Jan Scholte samen met Arie de Jager. Beiden zitten in het bestuur van de stichting. "Er wordt van maandag tot en met donderdag gezwommen. Dit gebeurt in 3 verschillende zwembaden namelijk Den Ekkerman, De Berkt en De Tongelreep. Deze zwembaden hebben de juiste temperatuur; het water waarin wij zwemmen moet namelijk rond de 31 à 32 graden zijn. Vooral voor mensen met gewrichtsaandoeningen of reuma is dit belangrijk. Deze warme temperatuur zorgt ervoor dat een zwemles vol te houden is en mensen niet verkrampen doordat het water te koud is."

Kosten

Stichting Therapeutisch Zwemmen telt 150 leden. "Deze betalen tussen de 15,00 en 18,00 euro per maand, afhankelijk van de locatie waar ze zwemmen. We willen deze lage prijzen blijven handhaven en dat kan alleen als het ledenaantal uit minimaal 200 zwemmers bestaat. Minder leden betekent bijna automatisch dat we de bedragen moeten verhogen! Het zwemwater moet betaald worden en de kosten delen door 150 of door 200 leden, scheelt natuurlijk enorm. De leeftijden variëren tussen de 40 en 85 jaar. Elke groep bestaat uit 12 tot 15 personen. De lessen worden door professionele instructeurs verzorgd."
Zwemmen is een uitstekende manier om te revalideren. "Bijvoorbeeld na hartproblemen of na een revalidatieperiode. Mensen met overgewicht of die het gewoon fijn vinden om te zwemmen of actief bezig te zijn. Iedereen kan bij ons terecht om een eigen reden. Je hoeft zelfs niet te kunnen zwemmen, want alle oefeningen worden op stahoogte gedaan, op ongeveer 1.20 meter. Enige voorwaarde die wij stellen is dat je wel op eigen gelegenheid aan de rand van het zwembad moet kunnen komen. We hebben niet de capaciteit om mensen te vervoeren of om, aan en uit te kleden."

Vriendschappen

Het lidmaatschap telt nog enkele voordelen. "Het is een goede stimulans om te blijven bewegen. Verder bestaat een groepje zoveel mogelijk uit een vaste samenstelling. Mannen en vrouwen, jong en oud, alles door elkaar. Dat levert vaak mooie vriendschappen op. Na het zwemmen nog even een kopje koffie en als iemand ziek is wordt er een kaartje gestuurd. Je hebt een groep aan sociale contacten wat, vooral op oudere leeftijd, heel prettig is."

Meer berichten