Veldhoven korfbalclub SDO bestaat 75 jaar bestaat. Op foto Joop Aalferink en Joeri Bosch.
Veldhoven korfbalclub SDO bestaat 75 jaar bestaat. Op foto Joop Aalferink en Joeri Bosch. Foto: Bert Jansen

‘Met de kinderwagens langs de lijn naar het 1e kijken’

Sport

Hoewel de festiviteiten een jaar opschuiven, bestaat korfbalvereniging SDO sinds zondag  1 augustus 75 jaar. Daarnaast viert het G-team de Gabbers haar 25-jarig jubileum. “We hopen op woensdag 11 september het feestjaar af te trappen zonder al te veel maatregelen met een mooie dag voor alle leden met competitie, maar ook luchtkussen voor de kleintjes en een buffet en een feestavond en op zondag een gezelligheidstoernooi”, vertelt SDO- voorzitter Joeri Bosch.

VELDHOVEN - Oud-voorzitter Joop Aalferink is lid vanaf dag 1 en leidt de club van 66 tot 68 en van 72 tot 78. Nu is hij erevoorzitter, een functie die hij onder meer kreeg vanwege zijn inzet voor de bouw van het clubhuis. Waar hij in 1978 ook een koninklijke onderscheiding voor mocht ontvangen. 
Bosch: “Joop is nog steeds hartstikke betrokken bij het reilen en zeilen van het cluppie.”
Aalferink: “Als we even kunnen komen mijn vrouw en ik naar wedstrijden van het eerste kijken en zo nu en dan ook naar jeugdwedstrijden. Zeker als er bekenden meespelen.”

Speciale sfeer

Bosch: “Door de jaren heen hebben we heel wat korfbalfamilies gehad waar vaak weer nieuwe generaties korfballers uit voortkomen.” 

De club wil 
van 1
naar liefst 3
wedstrijdvelden


Dat geldt ook voor Aalferink en Bosch zelf. Bosch leert er zijn ex-vrouw kennen en Aalferink zijn vrouw. En ook de kinderen en kleinkinderen belanden bij SDO.
Aalferink: “In de korfbalwereld hangt een speciale sfeer. Gezelligheid is heel belangrijk. Prestatie ook wel, maar dat is maar voor een kleiner groepje weggelegd. En als die spelers na een aantal jaren in de top niet meer mee kunnen draaien, blijven ze komen voor de gezelligheid.”
Bosch: “Een groep dertigers is gestopt omdat ze kinderen kregen, maar komt nog elke zondag met kinderwagens naar het eerste en tweede kijken. Als die kinderen groter worden, zul je er ongetwijfeld weer terug zien.”

Grootste prestatie

Hoewel gezelligheid het belangrijkste is, weet Aalferink zich natuurlijk nog goed de grootste prestatie van de club te herinneren. “We hebben nooit op zo’n heel hoog niveau gespeeld, maar eind jaren 80 hadden we een heel goede jeugdlichting met ook hele goede mensen aan het roer. Zij stootten steeds hoger door. In de beslissende wedstrijd om promotie naar de hoofdklasse wonnen ze na verlenging met 19-15. 3 van hen brachten het tot het Nederlands jeugdteam; Rini en Liën Coppelmans en John Tops.” 

Het jaar daarna raakt SDO de hoofdklassepositie weer kwijt.

Toekomstplannen

Op het programma voor het jubileum staan onder meer een bezoek van het Nederlandse team aan SDO eind september, een bezoek aan de zaalfinale van de korfballeague in april om daar de top van Nederland te zien spelen, een nachttoernooi met Pinksteren en een bezoek aan een pretpark en springen de leden letterlijk het nieuwe jaar in bij Street Jump.

Uitbreiding? 

Ook is de club bezig met plannen voor de toekomst; omdat de veldafmetingen in het korfbal kleiner zijn geworden, wil de club van 1 naar liefst 3 wedstrijdvelden en is het de bedoeling om samen met Volleybalvereniging Nuvoc een beach-court aan te leggen.

Gezelligheid
is het
belangrijkste.
En presteren!

In januari is SDO begonnen met de 7.500 euro challenge voor het 75-jarig jubileum. Teams houden daarvoor acties die geld moeten opleveren. Er is al 2.165 euro opgehaald!

Thermometer

‘In de
korfbalwereld
hangt een
speciale sfeer’

Bianca Kuijpers.