Een geweldige prestatie van een groot pooltalent, waar heel poolend Nederland enorm trots op is.
Een geweldige prestatie van een groot pooltalent, waar heel poolend Nederland enorm trots op is. Foto: EPBF.

Pongers lange weg naar het goud

Sport

Yannick Pongers (16)  haalt goud op de discipline 9-ball op het EK Jeugd onder 17 in Slovenië. Hij wint de finale overtuigend met 7-1 van de Pool Sambor Stachowiak.

VELDHOVEN - Het 16-jarige talent afkomstig uit Veldhoven behaalt eerder een 5e plek in de discipline Straightpool, een bronzen plak met 8-ball en een zilveren plak met 10-ball.

Pongers baart niet alleen opzien vanwege de resultaten. Zijn flitsende spel en het ogenschijnlijke gemak waarmee de tafels worden leeggespeeld oogst grote bewondering vanaf de tribunes en laat menig tegenstander verbouwereerd en wanhopig achter in zijn stoel.

Veerkrachtig

Toch blijft de ultieme beloning, het goud, lang uit. In Straightpool is daar de Pool Wiktor Fortunski die in de kwartfinale genadeloos toeslaat als de machine bij Yannick even hapert. In 10-ball volgt weliswaar de eerste individuele medaille maar ook een enorme deceptie door een gemiste 9-ball in gewonnen positie, waardoor de Duitser Eric Mattern de beker in ontvangst mag nemen.

Pongers toont zich veerkrachtig en ook in 8-ball bereikt hij de halve finale. Daarin wordt hij voor het eerst tijdens dit EK geconfronteerd met een tegenstander die hem overklast. De Pool Dominik Jastrzab blijft foutloos in de racks die hij zelf mocht beginnen (4 uit 4 Break and Run), trekt de halve finale met 6-2 naar zich toe en bekroont het 8-ball toernooi door in de finale met 6-0 af te rekenen met de Est Karl Gnadeberg.

Eén kans

Daar staat Yannick dan: 2 medailles en talloze complimenten over prestaties en spel. Maar hij komt niet voor complimenten, hij komt voor de beker, het goud, laten zien dat hij de beste is.

En er was nog één kans: het 9-ball. De tank lijkt echter leeg bij de jongste van de Dutch Poolbrothers. Op zaterdagochtend tegen de 13-jarige Duitser Felix Vogel krijgt Pongers bij een 4-1 voorsprong bezoek van de man met de hamer. De break loopt niet zo lekker, ballen worden gemist en een klein uur later wordt de jonge Duitser bejubeld en zit de Veldhovenaar beduusd in zijn stoel, verloren, 4-7.

Gelukkig hoeft hij niet direct door in de herkansingen. Later op de dag worden alsnog een Sloveen, een Rus en een Fin opzij geschoven om zodoende met een omweg de kwartfinales te bereiken die zouden worden gespeeld op de afsluitende ochtend van het EK.

En daar is hij dan, die zondagochtend, die nieuwe dag, de laatste kans op individueel goud bij U17. Om 09:00 uur wacht een oude bekende, Jastrzab, in de kwartfinale en ditmaal beukt Yannick er in 3 kwartier dwars doorheen (7-3). De Fin Narvola is de volgende die moest wijken voor de dadendrang van de oranje machine, 7-2 in 37 minuten. De apotheose volgt tegen de Pool Stachowiak, die volledig verdoofd en gedesillusioneerd na 30 minuten en 27 seconden aan the long walk home’ kan beginnen. Daar is hij dan, de overwinning, de bevestiging, het doel bereikt, de kroon op het werk!

Een geweldige prestatie van een groot pooltalent, waar heel poolend Nederland enorm trots op is.

Foto’s: EPBF
Tekst: KNBB Sectie Pool

http://helpdeskpool.knbb.nl/

Samen biljarten geeft meer effect

-

KNBB Sectie Pool

Pongers komt voor het goud, laten zien dat hij de beste is