Logo veldhovensweekblad.nl


Bing van Zantvoort en Mitchel Baert beoefenen breakdance als sport. "Het is een mengeling van trucjes en dansen." FOTO: Bert Jansen.
Bing van Zantvoort en Mitchel Baert beoefenen breakdance als sport. "Het is een mengeling van trucjes en dansen." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Het is echt heel erg leuk om te doen'

  Sport

"Het is een mengeling van trucjes en dansen." Aan het woord Bing van Zantvoort en Mitchel Baert. Zij vertellen over hun sport: Breakdance.

VELDHOVEN - Mitchel Baert is 10 jaar oud en Bing van Zantvoort 7. Beide jongeheren zijn nu ruim een jaar aan het breakdansen. Mitchel Baert: "Het is echt heel erg leuk om te doen. Je leert allerlei trucjes. Je hebt trucjes die je staand kan doen, maar ook liggend. Bijvoorbeeld de 'Get Down'... Dan sta je rechtop en zakt draaiend door je benen naar beneden."
Bing van Zantvoort vult aan dat je deze moves op muziek doet. "Ik kan heel goed de kop-stand. Dan sta je op je kop en maak je een draai. Dat vind ik heel gemakkelijk om te doen."

Heel goed

Beide jongeheren trainen 1 keer per week. "Dat doen we bij Backstage in Veldhoven, in D'n Uitwijk. We hebben een hele leuke trainer: Willem. Die is echt heel goed!", aldus Mitchel Baert.
Bing van Zantvoort moet een beetje lachen: "Hij is wel een beetje streng. Als je zegt, dat je iets niet kan moet je je 10 keer opdrukken. Je mag niet zeggen, dat je iets niet kan. Je mag wel vragen of hij je alstublieft wil helpen."

Lichaamstaal

Breakdance is ontstaan uit de Afrikaanse cultuur. Afrikanen dansten gezamenlijk in een cirkel,de 'Lyndi Hop' genaamd. Dit wordt ook bij breakdance gedaan. Breakdance werd populair door de film 'Flashdance'. Breakdance is een lichaamstaal van het hiphoppen, daarbij is het een mix van grond-, vechtsport-, acrobatische en dansbewegingen en elkaar uitdagen door elkaar te overtreffen door beter te zijn in dansen dan de ander. Er wordt meestal gedanst op rap muziek of breakbeat. Mitchel Baert: "Bij sommige trucjes moet je een 'freeze' doen, dan moet je die houding vasthouden en niet bewegen."
Bing van Zantvoort: "Eigenlijk maakt het niet uit welke moves je maakt. Je probeert iets en daar probeer je beter in te worden. Door al deze verschillende te oefenen krijg je sterke spieren. Je moet goed op je handen kunnen staan en zo. Ook word je er lenig van. Je leert gemakkelijk overeind te komen, bijvoorbeeld als je op je rug ligt. Dat doe je met een sprong."

Battle

Vorig jaar hebben de beide jongens opgetreden in Valkenswaard. Mitchel Baert: "We deden mee aan een 'battle', een wedstrijd. Degene die de trucjes het beste doet, die heeft gewonnen."
In juni doen ze weer mee met een battle. Op de vraag of ze er klaar voor zijn, zegt Bing van Zandvoort: "Ik zal er even een laten zien... Die noem ik de Bing-move."

2 reacties
Meer berichten