“Ik ben in alles een relatieman", aldus Wim Meijberg. FOTO: Bert Jansen.
“Ik ben in alles een relatieman", aldus Wim Meijberg. FOTO: Bert Jansen.

‘Politiek is een wonderlijk bedrijf’

Politiek

Wim Meijberg (63), boegbeeld van de politieke partij GroenLinks & PvdA Veldhoven, doet een stapje terug. Zijn taak als fractievoorzitter is overgenomen door Wessel Mandos (21).

VELDHOVEN - Na de voorlaatste verkiezingen in 2018 wordt Meijberg fractievoorzitter van de PvdA. “Je bent een soort directeur van een ideologisch bedrijf en hebt veel externe contacten met bijvoorbeeld belangenorganisaties. Als fractievoorzitter ben je het boegbeeld en onder meer verantwoordelijk voor het personeelsbeleid.”
Hij noemt het politieke bedrijf een wonderlijk bedrijf. “Je hebt 29 raadsleden. Mensen van verschillende aard, verdeeld over 7 fracties. In een soort consensus moeten die Veldhoven beter maken. Een wonderlijk verhaal dat ik nog nooit in het bedrijfsleven heb gezien.”

Het is wijlen Frans Hofmeester die in 2012 voor Meijberg een leuke toekomst bij de PvdA ziet. In zijn studententijd is Meijberg nog VVD’er. “Toen dacht ik dat alles maakbaar was. Door het leven wijzer en rijper geworden, weet ik nu dat dat niet zo is. Zo zijn er nog steeds een onderwijskloof en armoedekloof.”
Door het contact met Hofmeester wordt hij in 2012 actief lid van de PvdA. Hij begint als ondersteunend raadslid en enkele jaren later wordt hij raadslid.

Relatieman

Een belangrijk wapenfeit tijdens zijn fractievoorzitterschap noemt hij het samengaan op kandidaten en programma van GroenLinks en de PvdA in Veldhoven. “Ik ben in alles een relatieman. GroenLinks had geen fractie in Veldhoven terwijl de programma’s van beide partijen dicht bij elkaar liggen. Ik heb Wessel Mandos benaderd. Een jaar geleden is hij voor de PvdA ondersteunend raadslid geworden. We hebben er alles aan gedaan om het samengaan goed te laten verlopen. Ik wil GroenLinks een kans geven in de Veldhovense raad en de kwaliteit van hun mensen inzetten voor Veldhoven.”

Hij vindt het mooi dat Mandos zijn taak als fractievoorzitter overneemt. “Ondanks het leeftijdsverschil zijn we maatjes geworden en vinden we elkaar steeds weer. Jarenlang heb ik met Frans Hofmeester thuis aan tafel gezeten. De pijn van het verlies van Frans is met de komst van Wessel een beetje gecompenseerd.”
Zijn verwachtingen over de komende raadsperiode zijn positief. “We zijn een van de winnaars van de afgelopen verkiezingen. Zo’n 90% van ons programma is opgenomen in het coalitieprogramma. Het is een sociaal en duurzaam programma waarop ik trots ben. We gaan kijken hoe we dit de komende 4 jaar gaan uitvoeren. Ik verwacht dat het veel debat en discussie zal geven.”

1 mei 2022 is en blijft een gedenkwaardige datum voor Meijberg. “Het is de Dag van de Arbeid en mijn geboortedag. Ik heb op deze datum na een dienstverband van zo’n 25 jaar ontslag genomen van Avans+. En ik heb per deze datum afscheid genomen van het fractievoorzitterschap.”
De Veldhovenaar blijft aan als raadslid en vicefractievoorzitter maar krijgt nu meer vrije tijd. “Ik ben al gevraagd voor een bestuursfunctie bij enkele verenigingen. Daaruit wil ik zorgvuldig een keuze maken. Verder denk ik eraan om mijn kwaliteiten in te gaan zetten in de zorg. En wellicht ga ik zwerfafval rapen, dat is dankbaar werk. Ik kom nu uit een heel drukke periode. Na de zomer neem ik een besluit.”

In zijn studententijd is Meijberg nog VVD’er. “Toen dacht ik dat alles maakbaar was. Door het leven wijzer en rijper geworden, weet ik nu dat dat niet zo is. Zo zijn er nog steeds een onderwijskloof en armoedekloof.”

Ad Adriaans

Per direct

De fractie van GroenLinks & PvdA Veldhoven heeft recentelijk Wessel Mandos unaniem voorgedragen als nieuwe fractievoorzitter voor de komende raadsperiode. Hiermee volgt hij dus Wim Meijberg op. Hij neemt per direct het fractievoorzitterschap over.

‘Zwerfafval
rapen,
dat is
dankbaar werk’