Heb ik alles goed gedaan? Nee zeker niet, maar wel met de juiste intentie. Maar ik ga nog niet vertrekken hè! De komende 4 jaar wil ik me inzetten als raadslid.” FOTO: Bert Jansen.
Heb ik alles goed gedaan? Nee zeker niet, maar wel met de juiste intentie. Maar ik ga nog niet vertrekken hè! De komende 4 jaar wil ik me inzetten als raadslid.” FOTO: Bert Jansen.

‘Heb ik alles wel goed gedaan?’

Politiek

Per ongeluk rolt hij de politiek in. Dat komt door zijn interesse in de politiek. Die begint al op z’n 13e jaar. Maar nu stopt hij ermee. Als wethouder van de gemeente Veldhoven. “Heb ik alles goed gedaan? Nee zeker niet, maar wel met de juiste intentie. Maar ik ga nog niet vertrekken hè! De komende 4 jaar wil ik me nog inzetten als raadslid.”  

VELDHOVEN Achteroverleunend aan tafel in zijn werkkamer zit een ontspannen Hans van de Looij. Hier is hij in zijn element. Een ‘bakske’ koffie en Van de Looij is er helemaal klaar voor. Na 5 keer voor de gemeente Veldhoven als wethouder aangetreden, vindt hij dat het tijd is om het stokje over te dragen. “Tijd voor vernieuwing en tijd voor mij om een stapje terug te doen. We weten natuurlijk nog niet hoe alles verdeeld gaat worden. Als er een beroep op mij wordt gedaan sta ik natuurlijk klaar, maar in principe ga ik niet meer voor een volgende periode als wethouder.”

Leraar en rijschoolhouder

Van de Looij wordt In 1998 voor de eerste keer lijsttrekker van Gemeente Belangen Veldhoven (GBV). “Dankzij Lau Donkers. Hij was destijds politiek leider van GBV.”
Zijn carrière begint Van de Looij evenwel als leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde. Vooral staatsinrichting heeft zijn interesse. Het eerste jaar geeft hij les in Breda. In 1984 gaat hij lesgeven op MAVO Selsterhorst. “Geen fulltime baan, vandaar dat ik daarnaast mijn eigen autorijschool startte. Van lieverlee verdween de autorijschool langzaam maar zeker naar de achtergrond. In 1990 ben ik er definitief mee gestopt.”
Dan wordt Van de Looij actief voor Veilig Verkeer in Veldhoven. En daardoor komt hij in contact met Donkers. “Die vroeg ineens of ik niet op de lijst willen zou voor GVB? Daar moest ik wel even over nadenken. Later heb ik me opgegeven voor een onverkiesbare plek en zei tegen Lau: ‘Dat doe ik om jou een plezier te doen’.”
In 1994 weet Van de Looij 255 stemmen te krijgen voor GBV. “Als nieuwkomer had ik veel stemmen gekregen. (Lachend: ) Tja, ik was ook geen onbekende in Veldhoven... We hebben een grote familie, ik voetbalde bij UNA, ben leraar op school, autorijschool... En bij ons thuis hadden ze een friettent in de Van Vroonhovenlaan.”
Aan de friettent van zijn ouders bewaart Van de Looij mooie herinneringen. “Als ik met ons pa de aardappels zat te schillen, ontstonden er mooie gesprekken. Ons pa kon heel smakelijk vertellen over politiek en politieke onderwerpen. Zelf volgde ik de landelijke politiek en was gecharmeerd van Van Agt en Wiegel en ik kon ook genieten van debatten met Koekoek. Toen ik 18 jaar werd wilde ik lid worden van de VVD. In Veldhoven kon je jezelf aanmelden bij Cees Vlas. Ik heb daar aangebeld en gezegd dat ik lid wilde worden. Nooit meer iets van gehoord, waardoor ik dacht: Zoek het uit, dan niet!”
Over lokale politiek heeft hij eigenlijk nooit gedacht, maar in 1998 wordt Hans van de Looij voor de eerste keer lijsttrekker voor GBV. “Toen in 1998 iemand lijsttrekker moest worden, ben ik daarvoor gebombardeerd. En ik heb er geen dag spijt van gehad. GBV is een mooie stabiele club!”

Zilverackers 

Van de Looij is trots over zijn politieke loopbaan bij ‘een mooie lokale partij met het Veldhovens hart op de juiste plaats’. Een van zijn eerste acties is een spandoekactie langs de Heerbaan. Handen af van Veldhoven! “We willen Veldhoven Veldhovens houden. Geen onderdeel van Eindhoven. Wel samenwerken.”
Door de jaren heen is er samengewerkt en meebewogen waar het nodig was. Waar Van de Looij met name erg trots op is, is het overeind houden van Zilverackers. “1.500 woningen zouden er gebouwd worden. De uitleg over het hele dossier ligt genuanceerd. Samenwerking met Eindhoven waarvoor wij woningen zouden bouwen, Eindhoven die zich vervolgens terugtrekt en zelf gaat bouwen. Weet je, dat we in 2013 maar 7 woningen hebben opgeleverd? Na gesprekken met de gedeputeerde die een forse streep door de plannen wilde zetten en waarmee Veldhoven 66 miljoen af zou moeten boeken, viel met mij niet te praten. Ik heb mijn poot stijf gehouden waardoor we uiteindelijk toch nog 1250 woningen kunnen realiseren.”
Gemiste kansen zijn er ook, zoals het HOV en wijkplatforms in alle wijken. “Daar had ik meer uit willen halen, maar dat is niet gelukt.”

Veldhovenaar

Als raadslid en wethouder is Van de Looij onafgebroken actief sinds 1996. “Dat betekent dat ik na deze periode, in 2026, 28 jaar raadslid of wethouder ben geweest. Een hele mooie periode waar ik met plezier op terug kijk. Waar ik de nadruk op wil leggen is dat ik zeker raadslid blijf, maar ambities om weer een periode als wethouder door te gaan heb ik nu niet. Dit wil niet zeggen dat, als er een beroep op mij wordt gedaan, ik daar nee op ga zeggen... Maar ik vind het in principe mooi geweest. Het is bijna niet te benoemen, maar er zijn zoveel momenten geweest waarvan ik getuige heb mogen zijn. En ik heb het met plezier gedaan. (Lachend:) “Ik was ook wethouder van plezier. In die hoedanigheid heb ik ook veel plezierige momenten mee mogen maken. Uitnodigingen voor een feestje sloeg ik zelden af, en ze wisten wel als ze mij uitnodigden dat ik vaak wel tot het einde bleef, en niet voor de koffie. Liever een glas water dat langs de brouwer is geweest.”
“Hoe mensen mij zien? Ik denk als de mens die ik ben. Als een Veldhovenaar die vooral zichzelf is gebleven. Als iemand die te vertrouwen is anders kun je het niet zo lang volhouden. Benaderbaar, tijd hebbend en luisterend naar mensen... Heb ik alles goed gedaan? Nee zeker niet, maar wel met de juiste intentie. Maar ik ga nog niet vertrekken hè! De komende 4 jaar wil ik me inzetten als raadslid.”

‘Tja, ik was ook
geen
onbekende
in Veldhoven...’

Van de redactie