<p>Voormalig raadslid en wethouder in Veldhoven, Daan de Kort, heeft de lokale politiek verlaten. Hij streeft nu zijn ambities na als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.&nbsp;</p>

Voormalig raadslid en wethouder in Veldhoven, Daan de Kort, heeft de lokale politiek verlaten. Hij streeft nu zijn ambities na als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. 

(Foto: VVD Tweede Kamerfractie.)

De eerste 100 dagen in Den Haag

  Politiek

Veldhovenaar Daan de Kort blikt terug op de eerste 100 dagen in de Tweede Kamer.

VELDHOVEN - Voormalig raadslid en wethouder in Veldhoven, Daan de Kort, heeft de lokale politiek verlaten. Hij streeft nu zijn ambities na als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. 
“Ik ben iedereen dankbaar die op mij heeft gestemd. Dankzij deze stemmen kan ik mijn ambities gaan waarmaken in de Tweede Kamer”, aldus De Kort.

 Het bevalt hem heel goed. “Ik vind het echt gaaf en bijzonder eervol.” 

Intrinsiek

Als woordvoerder Binnenlandse zaak, Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft De Kort zich de afgelopen100 dagen als in Disneyland gevoeld. “Het zijn bijzondere weken geweest, bijna magisch. Ik heb veel geleerd en al een paar goede voorstellen ingediend”, zegt De Kort. 
Op dinsdag, woensdag en donderdag is hij in Den Haag aan het werk. De andere dagen zijn gereserveerd voor werkbezoeken en afspraken. “Weet je, ik heb nog nooit ergens gewerkt waar het zo intrinsiek gemotiveerd is. Van degene die de microfoon schoonmaakt tussen de spreekbeurten door, tot de griffie, tot alle medewerkers die er rondlopen, iedereen is trots om hier te werken en dat spreekt me wel aan.”

Met tevredenheid kijkt De Kort terug op zijn maidenspeech in de plenaire zaal, waarin ieder nieuw Kamerlid zichzelf mag presenteren aan het parlement en daarbij niet onderbroken mag worden. “De meeste mensen hier in Veldhoven weten, dat ik slechtziend ben en kijken er ècht niet meer van op dat ik alles uit het blote hoofd doe. Ik kan namelijk niet van een papiertje lezen,” verduidelijkt De Kort lachend. 
“De eerste 3 zinnen vond ik wel wat spannend. Daarna ging het wel en kon ik mijn verhaal goed vertellen. De weg van mijn zetelplaats naar de microfoon heb ik van tevoren meermalen geoefend, want ik wilde zèlf mijn gang naar de microfoon maken. Niet, dat ik met iemand in de arm zou moeten lopen...”

Hondenbelasting

Inmiddels zijn er door De Kort al 3 amendementen ingediend die ook aangenomen zijn. “Het betreft een voorstel voor Appa (Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers, red.) om de vergoedingen onder de loep te nemen. Een ander punt dat is aangenomen, betreft een motie ten aanzien van de hondenbelasting; hoe we hier op termijn vanaf kunnen. Het is toch raar, dat je in de ene gemeente wèl hondenbelasting moet betalen en in een andere niet. Daarbij, voor katten en paarden hoef je toch ook niette betalen!”

Kritisch

Voor De Kort is het bijzonder te noemen, dat hij zijn eerste 100 dagen nog op het Binnenhof mee heeft gemaakt. “Afgelopen vrijdag was de laatste dag, mijn 100e dag. Een hectische dag, vol moties en stemmingen. Voor voorlopig de laatste keer ook, want het Binnenhof gaat grondig verbouwd worden. Ik ben bij dat ik nog in de Tweede Kamer actief ben geweest, misschien dat een volgende generatie politici dat niet meer zal meemaken. Elke 4 jaar zijn er nieuwe verkiezingen en er is absoluut geen zekerheid dat je herkozen wordt.” 

Dat De Kort kritisch is, blijkt wel uit zijn meest recent gestelde Kamervragen. “De verbouwing gaat 50% meer kosten! Ik wil weten waardoor dat komt en daar stel ik vragen over. Het is tenslotte wel het belastinggeld van de Nederlanders wat je uit gaat geven. En dat houd ik scherp in de gaten.”

Zachte G

De Kort woont gedeeltelijk in Den Haag en in Veldhoven. “Als ik dan in de trein stap richting Veldhoven, voelt het alsof ik naar huis ga. Vaak word ik op straat herkent en menigeen roept: Moette gij niet in Den Haag zijn?’ Op het terras beginnen mensen tegen je aan te lullen,” lacht hij.

‘Ik vind het 
echt gaaf
en
bijzonder eervol’


Vervolgens zegt De Kort nog tot slot: “De mensen spreken me aan, stellen een vraag of geven goede suggesties. Het is ècht geweldig dat ik onze regio mag vertegenwoordigen, die van de Brabantse zachte G... Mijn lokale betrokkenheid en de ervaring die ik de laatste jaren op heb gedaan als raadslid en wethouder in Veldhoven, maken dat ik het gevoel heb dat ik het verschil kan maken in de Haagse politiek.”

Van de redactie.

‘Op het terras beginnen mensen tegen je aan te lullen’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden