Logo veldhovensweekblad.nl


Taalcafé Veldhoven is de plaats voor vluchtelingen en expats om de Nederlandse taal te leren en te spreken.
Taalcafé Veldhoven is de plaats voor vluchtelingen en expats om de Nederlandse taal te leren en te spreken. (Foto: Biblbiotheek Veldhoven)

1 jaar Taalcafé Veldhoven

  Human Interest

Met het aansnijden van een grote slagroomtaart gaat op 19 mei 2016 Taalcafé Veldhoven van start. Anderstalige Veldhovenaren kunnen vanaf dat moment wekelijks bij elkaar komen om met hulp van vrijwilligers hun spreken in het Nederlands te verbeteren.

VELDHOVEN - Inmiddels hebben 175 mensen uit meer dan 40 landen kennis gemaakt met dit initiatief van de Bibliotheek Veldhoven en Cordaad Welzijn. Reden genoeg om opnieuw een feestje vieren: met anderstaligen, taalvrijwilligers én Veldhovenaren!

Taalcafé Veldhoven

Veldhoven kent veel inwoners die nog maar kort of voor korte tijd in Nederland wonen. Vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsstatus zijn of expats die zich hier voor hun werk hebben gevestigd. Dankzij 'taalvrijwilligers' van Cordaad Welzijn kunnen zij op dinsdagavond en/of donderdagochtend in de bibliotheek hun spreekvaardigheid in het Nederlands oefenen. In bijeenkomsten van 1,5 uur worden allerlei aspecten van het leven in dit land uitgelicht. De deelnemers zien het als een waardevolle aanvulling op formele taaltrajecten en vinden het prettig om nieuwe contacten op te doen en ervaringen uit te wisselen.

Samenwerking

Het Taalcafé Veldhoven vindt plaats in de bibliotheek waar mogelijkheden zijn in kleine groepjes met elkaar in gesprek te gaan. Hier vinden deelnemers ook een ruim aanbod aan materialen over inburgeren en Nederlands leren, zoals methodes, speciale leesboeken, een krant in eenvoudig Nederlands en taalspellen.

Vrijwilligers van Cordaad Welzijn willen graag dat de anderstaligen zich zo snel mogelijk welkom en vertrouwd voelen in Veldhoven. De taal leren en durven spreken is daarbij een uiterst belangrijke, zo niet de belangrijkste stap.

1 reactie
Meer berichten