Logo veldhovensweekblad.nl


Hans Strootman, voorzitter van JOVO Veldhoven: "Ik ben later als betrokken ouder in dit initiatief gestapt." FOTO: Bert Jansen.
Hans Strootman, voorzitter van JOVO Veldhoven: "Ik ben later als betrokken ouder in dit initiatief gestapt." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

'Als ouders wil je 't beste voor je kind'

  Human Interest

Woensdag 26 april heeft stichting JOVO uit Veldhoven zijn 10-jarig bestaan gevierd. JOVO is een ouderinitiatief voor jong volwassenen met een autismespectrum stoornis.

VELDHOVEN - JOVO Veldhoven is opgericht in 2007 door een aantal Veldhovense ouders. Huidig voorzitter Hans Strootman: "Ik ben niet vanaf het begin betrokken geweest. Ik ben later als betrokken ouder in dit initiatief gestapt."

Anticiperen

Strootman heeft zelf een kind met autisme. "Het betreft een stoornis binnen het autismespectrum. De laatste jaren weten we veel sneller en beter dat iemand zo'n stoornis heeft. Er bestaat veel aandacht voor en de signalen worden al in een vroeger stadium opgepikt."

Bekende vormen van autisme zijn PDD-NOS en Asperger. "Als je kind eenmaal gediagnostiseerd is, weet je wat er aan de hand is en kun je daar op anticiperen."

Constructie

Veel jongeren met autisme kunnen in een woonvorm prima zelfstandig functioneren. Daarom is 10 jaar geleden stichting JOVO opgericht. "Autisme is een ziekte die nooit overgaat, dus begeleiding is nodig voor het gehele leven. In een woonvorm zoals wij hier hebben, kunnen deze jongeren hun eigen leven leiden. Iedereen woont zelfstandig, achter een eigen voordeur en is verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten. Met stichting JOVO hebben we een constructie bedacht, een woonvorm waar ouders in participeren."

De woonvorm is vooral een veilige omgeving waarvan langdurig gebruik kan worden gemaakt. Stichting Prisma is ingehuurd om deze jongeren te begeleiden. Teamleider Ria de Leijer: "Met een team van 8 begeleiders en 2 vrijwilligers runnen we het geheel. We begeleiden op specifieke gebieden zoals huishouden, leren koken, invullen van vrije tijd. We bieden structuur, sporen aan en creëren zo een veilige woon- en leefomgeving."

Verplichtingen

Zowel Strootman als De Leijer geven aan dat het voor ouders fijn is, dat hun kind bij JOVO erkenning en herkenning vinden. "Als ouder wil je het beste voor je kind. En dat hebben we inmiddels wel bereikt. Onze kinderen kunnen nu meedoen in de maatschappij, op hun eigen manier."

Strootman geeft aan dat de woonvorm verplichtingen heeft voor ouders en verzorgers. "We doen het allemaal samen. Ouders worden ingedeeld in commissies op facilitair gebied zoals onderhoud aan het gebouw of zijn betrokken bij een commissie zoals nu met het 10 jarig bestaan. Je kunt hier niet je kind aanmelden en afzetten bij de voordeur, hier hebben jullie ons kind!"

reageer als eerste
Meer berichten