Logo veldhovensweekblad.nl


Ramona Keijzers, verpleegkundige bij het Jeugdgezondheidsteam Veldhoven, is ook MIM-coördinator in Veldhoven. FOTO: Theo van Sambeek.
Ramona Keijzers, verpleegkundige bij het Jeugdgezondheidsteam Veldhoven, is ook MIM-coördinator in Veldhoven. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

'Niet-oordelend luisteren belangrijk'

  Human Interest

Moeders Informeren Moeders (MIM) is een programma van Zuidzorg dat onlangs in Veldhoven van start is gegaan. MIM koppelt een (beginnende) moeder aan een ervaren moeder (vrijwilliger) om alledaagse ervaringen en zorgen, die te maken hebben met het moederschap, te delen. Deze begeleiding duurt, afhankelijk van de wensen en de situatie van de moeder, ongeveer 1,5 jaar.

VELDHOVEN - Er kan veel op je afkomen tijdens het moederschap. Vooral als je voor het eerst moeder wordt. En dan kan het programma Moeders Informeren Moeders nét dat steuntje in de rug zijn om meer te kunnen genieten van de leuke kanten van het moederschap. Wellicht heb je geen familie die dichtbij woont, ben je pas nieuw in de gemeente of heb je gewoon meer behoefte aan een moeder die met je mee gaat of denkt... Er zijn diverse redenen om aan te kloppen voor hulp en ondersteuning.

App

Ramona Keijzers, verpleegkundige bij het Jeugdgezondheidszorg team (JGZ) Veldhoven is sinds kort ook MIM-coördinator in de gemeente. Zij legt uit dat MIM vooral heel laagdrempelig is: "Het is de bedoeling dat de ervaren moeders aan je gekoppeld worden op basis van overeenkomstige ervaringen en persoonlijke voorkeuren. Het is natuurlijk belangrijk dat er een klik is tussen beide moeders. De vrijwilligers kunnen een luisterend oor bieden; niet-oordelend luisteren is belangrijk. Het MIM programma is er dus echt voor en door moeders. Als vrijwilliger ga je ongeveer iedere maand op bezoek bij de moeder en dan bepaal je samen wat er nodig is. Ook zijn korte vragen via bijvoorbeeld een app mogelijk."

Training vrijwilligers

Als je vrijwilliger wilt worden bij MIM, krijg je ondersteuning en begeleiding van een MIM-coördinator. Bij moeilijke vragen en problemen denkt zij met de vrijwilliger mee. Keijzers: "Het is bijvoorbeeld heel belangrijk jouw eigen grenzen en die van de beginnende moeder te bewaken. En hoe doe je dat? Hoe ga je om met de privacy? Op die vragen gaan we nader in tijdens diverse themabijeenkomsten, waar je tevens collega-vrijwilligers kunt ontmoeten en ervaringen kunt uitwisselen. Er wordt geoefend met communicatieve vaardigheden… Kortom, ook de vrijwilligers worden goed begeleid."

Vrijwilligers gezocht

Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden bij MIM of wil je graag als (beginnende) moeder deelnemen? Neem contact op met Ramona Keijzers, MIM-coördinator, via mailadres mim@zuidzorg.nl of vraag ernaar op je consultatiebureau.

reageer als eerste
Meer berichten