Logo veldhovensweekblad.nl


"Wat ik zelf wel grappig vind is dat er een tijdscapsule ligt onder een van de jongste lindebomen, die ik in mijn vorige wethoudersperiode samen met 'de Guld' Sint Jan Baptist geplant heb. Er zitten dingen in van, pak 'em beet, tien jaar geleden." FOTO: Theo van Sambeek
"Wat ik zelf wel grappig vind is dat er een tijdscapsule ligt onder een van de jongste lindebomen, die ik in mijn vorige wethoudersperiode samen met 'de Guld' Sint Jan Baptist geplant heb. Er zitten dingen in van, pak 'em beet, tien jaar geleden." FOTO: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

'Het kanon trok enorm mijn aandacht"

  Human Interest

Naam?

"Mijn naam is Hans van de Looij"

Geboortedatum?

"Op 24 september 1959 ben ik geboren."

Woont in Veldhoven in:

"Ik woon in De Polders."

Wat is jouw favoriete plekje in Veldhoven?

"Dat is de brink in 'Zandoers'. Ik heb heel veel plekken in Veldhoven waar ik goede herinneringen aan bewaar, maar dit is de plek waar ik als jong manneke al kwam om te spelen. Het kanon trok enorm mijn aandacht."

Waarom is dit voor jou jouw favoriete plekje?

"Het is gewoon schitterend gelegen, omgeven door lindebomen en daar komt bovendien nog eens bij dat mijn over-over-grootvader hier woonde in Zandoerle, op Halfmijl. Later ben ik in het vak geschiedenis terecht gekomen en als er één plek is waar zoveel rijksmonumenten bij elkaar staan, dan is het wel hier rondom de Brink. Eén van die monumenten is sowieso het kanon zelf. Deze is buitgemaakt op de Duitsers in de oorlog en aanvankelijk in Wintelre achtergelaten, maar waarschijnlijk door de Oerlenaren hierheen gesleept. Een ander monument is het pand waar de oude schepenbank of Dingbank heeft gestaan. De schepenbank van Oerle verzorgde de lagere rechtspraak en het bestuur van de omliggende dorpen Veldhoven, Meerveldhoven, Zeelst, Blaartem, Wintelre, Vessem en Knegsel. Ook stond hier vanaf ongeveer 1200 in het midden een houten kerkje, dat op een gegeven moment vervangen werd door een schuurkerk waar nu het kapelletje staat. Inmiddels is het, evenals veel monumenten hier, gerenoveerd. Het kapelletje is eigendom van de bewoners van 'Zandoers', die het zelf bijhouden. Het is zo'n beetje hun kerkje. Verder bevinden zich hier ook veel monumentale boerderijen en die stammen veelal uit 1800, in die orde van grootte."

Kom je hier vaak?

"Nee, ik kom er wel langs, maar ga er niet speciaal naartoe."

Neem je ook weleens iemand naar deze plek en hoe reageert die dan daarop?

"Nee, niet naar deze plek in het bijzonder."

reageer als eerste
Meer berichten