De straten worden versierd, de vlaggen hangen uit, optochten met platte karren trekken langs. Er wordt gedanst en gezongen: "Beschuit, beschuit, de moffen moeten eruit…" FOTO: Werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrede.
De straten worden versierd, de vlaggen hangen uit, optochten met platte karren trekken langs. Er wordt gedanst en gezongen: "Beschuit, beschuit, de moffen moeten eruit…" FOTO: Werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrede. (Foto: )

Veldhoven eindelijk bevrijd!

  Historie

Werkgroep Veldhoven 75 jaar vrij

Veldhoven 75 jaar vrij, slot

18 september is een betekenisvolle dag in Veldhoven. 75 jaar geleden is op die dag namelijk Veldhoven bevrijd van de Duitse overheersing die op 10 mei 1940 begon. Na iets meer dan 4 jaar het snijdende juk tot diep op het bot te hebben gevoeld, zijn de Veldhovenaren weer vrij. Vrij om te doen en te denken wat ze willen, binnen de grenzen van vanzelfsprekende (mede-)menselijkheid, binnen de grenzen van de geliefde democratie. Dit is de laatste bijdrage in de serie waarmee het Veldhovens Weekblad aandacht besteedt aan dit historische feit.

VELDHOVEN - Iedereen snakt naar het einde van de oorlog. Dat wordt ingezet op 6 juni 1944: D-Day, de dag dat de geallieerden in Normandië landen. Vliegveld Welschap is sinds augustus in staat van verdediging gebracht. Geallieerde bombardementen op 15, 18 en 26 augustus tasten de bruikbaarheid van het vliegveld ernstig aan. Op 3 september volgt weer luchtaanval. Op het Muggenhol in Zeelst komen 19 bommen neer; geen slachtoffers. De dagen daarna worden gebouwen in brand gestoken en vertrekken de Duitsers. Op 16 september blijken alle Duitsers vertrokken. Maar niet vóór het Sint Willibrordushuis in Zeelst (het patronaat) op te blazen, dat door hen werd gebruikt als vliegtuigwerkplaats.

Veldhoven bevrijd

De opmars vordert gestaag. In september slaan 3 Britse legerkorpsen hun tenten op bij de grensovergang Lommel-Valkenswaard, tezamen 100.000 manschappen en 20.000 legervoertuigen. De bedoeling is om via Valkenswaard, Eindhoven, Son, Uden, Grave een doorgang tot Nijmegen en Arnhem te forceren, de zogenaamde Corridor.
Op 18 september vertrekt de hoofdmacht van het 30e Legerkorps vanuit Valkenswaard via Aalst richting Eindhoven. Er worden ook verkenningseenheden uitgestuurd om via andere wegen Eindhoven te bereiken. Een daarvan, onder leiding van Palmer, bereikt in de vroege ochtend de brug over de Run op Heers, tussen Waalre en Veldhoven-Dorp. De brug is in 1940 opgeblazen. Palmer besluit daarom zijn eenheid via Waalre naar de houten O.L. Vrouwebrug tussen Waalre en Meerveldhoven te loodsen. Op de Provincialeweg worden ze uitbundig verwelkomd door de uitgelopen Meerveldhovenaren. De eenheid gaat via de Broekweg naar Zeelst. Vervolgens met een grote boog om vliegveld Welschap, om Eindhoven bereiken. In Oerle krijgt de eenheid om 11.15 uur radioverbinding met de Airbornes van de 101e divisie in Eindhoven. Een andere eenheid probeert alsnog via de brug over de Run bij Heers via Veldhoven–Dorp in Meerveldhoven te komen. Voor de tanks moet de brug versterkt worden. Hierdoor bereikt een compagnie Grenadier Guards, Veldhoven-Dorp. Een andere eenheid arriveert een paar uur later vanuit Steensel in Veldhoven, waarmee heel Veldhoven is bevrijd.
Op 19 september trekt een aantal Engelse tanks door Zeelst en Oerle, richting van Wintelre en Vessem om de troepen te versterken die een dag eerder door Veldhoven-Dorp zijn gekomen en slaags zijn geraakt met Duitse troepen daar. Deze gebeurtenis wordt in Zeelst beschouwd als de bevrijding, hoewel er al dagen geen Duitser meer gezien is. In elke straat en buurt is volop feest. De straten worden versierd, de vlaggen hangen uit, optochten met platte karren trekken langs. Er wordt gedanst en gezongen: "Beschuit, beschuit, de moffen moeten eruit…"

Herdenken

In Veldhoven zijn 3 monumenten opgericht ter herinnering aan de oorlog: het monument op het kerkhof in Zeelst, het Klokmonument in Veldhoven-Dorp en een monument op het Meiveld ter herinnering aan het bombardement op Zeelst. Daarnaast herinneren ook diverse straatnamen aan de oorlog: 17 Septemberstraat, Bevrijdingstraat, Borghoutspark, Peter Zuidlaan, Cees Sleegerspad, Frans Bekerstraat, Janus Hagelaarsstraat en Klokdijk.

Veldhoven 75 jaar Vrij

75 jaar geleden viert Veldhoven, net als de rest van Nederland haar vrijheid. In Veldhoven is dat op 18 september 1944, een dag na de start van Operation Market Garden. De werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij wil 75 jaar lang vrijheid vieren in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. De werkgroep organiseert een vol activiteitenprogramma en sluit aan bij de landelijke campagne 75 jaar vrijheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden