Jan Borghouts (Bergen op Zoom, 5 december 1910 - Rotterdam, 5 februari 1966). FOTO: Wikipedia.
Jan Borghouts (Bergen op Zoom, 5 december 1910 - Rotterdam, 5 februari 1966). FOTO: Wikipedia. (Foto: )

75 jaar Herdenking bombardement Cobbeek

  Historie

De werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september is in het leven geroepen om in Veldhoven de herdenkingen te organiseren van alle burgers en militairen die, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

VELDHOVEN - Op 17 september 1944, dit jaar 75 jaar geleden, kwamen in Zeelst, gemeente Veldhoven, 19 burgers om bij het geallieerde bombardement op de 1e dag van Operation Market Garden bij de bevrijding van Zuid-Nederland. Op het Meiveld, centraal gelegen in Veldhoven, vindt de herdenking plaats van dat bombardement. Een eenheid van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard opgericht op 22 september 1944 door Jan Borghouts, schuilnaam Peter Zuid, naamgever van het Borghoutspark en de Peter Zuidlaan in Veldhoven, zal hierbij aanwezig zijn.

Plaquette

Dit jaar wordt - in verband met 75-jarige herdenking van het bombardement - dinsdag 17 september om 15.00 uur bij het borstbeeld van J.J.F. Borghouts een plaquette worden onthuld. Samenkomst vanaf 14.45 uur.
Jan Borghouts is tijdens de oorlog als Peter Zuid onder andere leider van de Knokploegen in Noord-Brabant en Limburg en lid van de Delta Bevelvoering te Eindhoven. Na de bevrijding van Veldhoven en Eindhoven wordt hij Commandant der Stoottroepen-Zuid. Hij maakte deel uit van de staf van prins Bernhard. Vanuit die positie was Jan Borghouts betrokken bij de capitulatieonderhandelingen.

Monument Meiveld

Vervolgens is er dinsdag 17 september nog de Herdenking om 18.15 uur op het Meiveld. Samenkomst vanaf 18.00 uur. Aan deze Herdenkingsbijeenkomst bij het monument 'Donderslag bij heldere hemel' op het Meiveld werken onder andere leerlingen van de basisscholen en het Sondervick College mee.
Na afsluiting van de herdenking op het Meiveld, volgt rond 19.05 uur een stille tocht naar het parochiële kerkhof te Zeelst. Daar worden kransen en bloemen gelegd.

Meer berichten