Bevrijding Veldhoven-Dorp. FOTO: Werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij.
Bevrijding Veldhoven-Dorp. FOTO: Werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij. (Foto: )

Veel activiteiten tijdens viering Veldhoven 75 jaar vrij

  Historie

Werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij

Door heel Nederland wordt in 2019 en 2020 gevierd dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog voor ons land was afgelopen. In Veldhoven hebben verschillende organisaties de handen ineen geslagen om 75 jaar vrijheid te vieren in de werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij. Deze werkgroep sluit aan bij de landelijke campagne 75 jaar vrijheid, waarbij door heel het land wordt gevierd dat we vrij zijn, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. De gemeente Veldhoven steunt de werkgroep hierbij.

VELDHOVEN - Het programma in Veldhoven bestaat deels uit openbare activiteiten en deels uit besloten activiteiten voor bijvoorbeeld het onderwijs. Zo geeft Europarlementariër Bart Staes op 10 september een lezing op het Sondervick College en geven nabestaanden én mensen van de heemkundekringen les over de oorlog in Veldhoven op basisscholen. Ook mogen enkele groepen van Veldhovense basisscholen naar de voorstelling Oorlogsgeheimen en wordt voor enkele groepen van basisscholen en het Sondervick College het concert Vrij Land opgevoerd. Dit zogenaamde educatieconcert is via een livestream ook te volgen in verschillende verzorgingstehuizen in de regio.

Openbare activiteiten

De activiteitenweek begint met 2 exposities over WOII en bevrijding bij 't Oude Slot en De Verdieping. De tentoonstelling in het museum belicht verschillende lokale oorlogsonderwerpen en is tot 23 september gratis toegankelijk. De expositie in de Verdieping omvat onder meer werk van 'war artists' Gabriel de Jongh en Herman van den Bosch en beelden van diverse Veldhovense oorlogsmonumenten. Ook is er een Amerikaanse bom van het type zoals gebruikt bij het bombardement van Zeelst in september 1944 te zien.

A bridge too far

Op 17 september wordt in het Borghoutspark een plaquette onthuld bij het beeld van Peter Zuid en is er een herdenking van het bombardement op Veldhoven op het Meiveld. Op 18 september is in De Schalm de voorstelling Oorlogsgeheimen en in de bibliotheek een lezing van Ivo van de Wijdeven. Op 19 september is in De Schalm een gratis vertoning van A bridge too far; vooraf reserveren niet mogelijk. Op 20 september is in De Schalm het concert Vrij Land.

Afsluiting

Zaterdag 21 september is de afsluiting in het Citycentrum in samenwerking met de Sportmarkt, omdat ook sport een uiting is van vrijheid. Die dag is er onder meer een delegatie van de historische voertuigen van Operatie Market Garden 2019, re-enactors en een Tapijt van de Vrede. 's Avonds is er een vredesviering in de Immanuelkerk, een samenwerking van de Ambassade voor de Vrede, de protestantse gemeente, Oase en de Baha'i gemeenschap.

Openbaar programma

15 sept.- 8 dec.: Expositie over WOII en verzet, 't Oude Slot
16 sept.-13 dec.: Expositie War artists, De Verdieping
17 sept, 15.00 uur: Onthulling plaquette Peter Zuid - Borghoutspark
17 sept. 18.15 uur: Herdenking bombardement - Meiveld
18 sept. 13.30 uur: Voorstelling Oorlogsgeheimen, De Schalm
18 sept. 20.00 uur: Lezing 'De nieuwe rafelrand van Europa', De Bibliotheek
19 sept. 20.00 uur: Film A bridge too far, De Schalm
20 sept. 20.15 uur: Concert Vrij Land door Kon. Mil. Kapel Johan Willem Friso, De Schalm
21 sept. 12.00-16.00 uur: Tapijt van de Vrede, Minneveld
21 sept. 13.00-16.00 uur: Historische voertuigen en re-enactment, Citycentrum / Burgemeester Elsenpark
21 sept. 19.00 uur: Vredesviering, Imannuelkerk

Facebook: Veldhoven 75 jaar Vrij.

Meer berichten