Mensen met een beperking kunnen op eigen niveau tegenwoordig meedraaien in de maatschappij. FOTO: Godfried v. Hoof, Severinus.
Mensen met een beperking kunnen op eigen niveau tegenwoordig meedraaien in de maatschappij. FOTO: Godfried v. Hoof, Severinus. (Foto: Godfried_van_Hoof-FOTOMEDIA)

Staan voor 'bijzonder in samenleven'

  Historie

Hannie Bettgens

Severinus 60 jaar jong, deel 2

In 60 jaar is er veel veranderd in de geestelijke gezondheidszorg. Gelukkig is er een grote omwenteling geweest. Mensen met een beperking kunnen op hun eigen niveau tegenwoordig meedraaien in de maatschappij.

VELDHOVEN - Malou van Loon is adviseur communicatie en PR bij Severinus. "Vroeger werden mensen met een verstandelijke beperking naar de nonnen gebracht. Weggestopt; als we ze niet zien, zijn ze er ook niet. 60 jaar later is zoiets ondenkbaar. In 1959 heerste er een andere cultuur en mentaliteit. De term geestelijk gehandicapt werd toen voor het eerst gebruikt. Tegenwoordig spreken we van 'mensen met een verstandige beperking'."

Midden in

Eind jaren '90 zijn in Veldhoven de wijken De Berkt en Akkereind ontwikkeld. "Dat heeft ervoor gezorgd dat onze cliënten midden in de huidige samenleving wonen. Severinus heeft voorzieningen in de wijk gebouwd, met name een zwembad en restaurant waarvan iedereen gebruik kan maken."
In de afgelopen 60 jaar zijn er steeds nieuwe inzichten gekomen, qua gezondheidszorg. "We maken gebruik van de nieuwste innovaties en technieken. Jaren terug werd er vaak medicatie toegediend van vooral kalmerende medicijnen. In plaats daarvan worden nu speciale technieken ingezet, zoals bijvoorbeeld muziek. De ervaring leert, dat met de juiste inzet van middelen escalaties worden teruggedrongen. Denk daarbij ook aan snoezelen; baden in een prikkelarme omgeving."

Rijke historie

Severinus, midden in de samenleving. "Onze cliënten werken op verschillende locaties bij bedrijven en instellingen. Zoals bij Gasterij 't Dorpsgenot en bij winkels in het CityCentrum, maar ook op eigen locaties zoals de bakkerij. Voor de creatieve cliënten hebben we ons atelier in de molen van Zeelst, maar ook een hout-en keramiekwerkplaats en de Montis."
Severinus kent een rijke, lokale historie. Van weggestopt en verguist, naar volwaardig deelnemers in de maatschappij. "In het jubeljaar gaan we de goede tradities uit het verleden herbeleven in het heden. Dat gebeurt onder het kopje 'Herinnert u zich deze nog?' Zo hebben we weer het plakje peperkoek bij de koffie om 10.00 uur. Zo krijgt de weeksnack ook een tijdelijke comeback. En de frietdag is ook weer een feit met een heuse frietkraam."

Tijdsgeest

Er is veel veranderd in de verstandelijke gezondheidszorg. "Ook bij Severinus zijn we tot andere inzichten gekomen. En er gaat nog veel meer veranderen. Wat altijd voorop heeft gestaan en nog steeds hoog in het vaandel staat, is dat we trots zijn op onszelf als zorgorganisatie, als werknemer en als cliënt. We staan voor 'bijzonder in samenleven'. De cliënt doet mee. Die proberen we een zo normaal mogelijk leven te bieden met werk en vrije tijd. En dat passen we aan op de huidige tijdsgeest. Bootcamp, golf, darten enzovoorts. We verjongen!"

Meer berichten