<p pstyle="PlatteTxt">Frank van Oortmerssen met zijn favoriete Slotschat, de prent &#39;Trap des ouderdoms&#39;.</p>

Frank van Oortmerssen met zijn favoriete Slotschat, de prent 'Trap des ouderdoms'.

(Foto: Melvin van Liebergen L-Mount media.)

‘Eén prent is wel heel fabelachtig mooi’

  Historie

Verborgen schatten komen tot leven in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven. ‘Slotschatten’ is de titel van een bijzondere tentoonstelling van de topstukken uit de eigen collectie volks- en beeldcultuur. Prenten van een cent, oude gebruiksvoorwerpen en volkskunst uit de Kempen: het is allemaal te bewonderen in het Veldhovense museum. In deze rubriek vertellen medewerkers, vaste bezoekers en andere betrokkenen van ’t Oude Slot over hun persoonlijke favoriet. Deze keer is het de beurt aan vrijwillig conservator Frank van Oortmerssen.

VELDHOVEN - Wat betekent het museum voor jou?

“Wie wordt er nou niet op slag verliefd op die unieke historische Veldhovense museumlocatie? Dat gebeurde bij mij ook. Ik ben erg verheugd dat het museum onder de nieuwe directeur samen met het fantastische team een nieuw elan doormaakt. Bovenal dat het erin slaagt met zijn presentaties op een moderne manier het Kempische verleden met het heden te verbinden. Geweldig, bijvoorbeeld dat de collectie ook digitaal is ontsloten.”
“En dat onze collectie een groep hedendaagse kunstenaars heeft geïnspireerd tot de oprichting van de sociëteit ‘In den Witten Handschoen’, die in het museum gehuisd is en er regelmatig exposities organiseert. Ondanks de Corona-maatregelen wordt absoluut niet stil gezeten en zelfs hard gewerkt om straks het publiek te verrassen met diverse vernieuwingen. Het geeft een grote voldoening om daar een steentje aan te mogen bijdragen.”

Wat is jouw favoriete Slotschat?

“Het museum heeft in zijn nationaal vermaarde prentencollectie ook enkele prenten met als thema ‘Trap des ouderdoms’. Prenten die de mens van vroeger herinnerden aan de vergankelijkheid van het leven. ‘Memento mori!’ oftewel ‘Gedenk te sterven!’.”
“Eén prent, een gravure, is wel heel fabelachtig mooi en gedetailleerd gegraveerd. Het spiegelt ons een mensenleven tussen 0 en 100 jaar voor. In het midden wordt het laatste oordeel uitgebeeld. Met beneden de pechvogels die niet tot de daarboven afgebeelde hemel worden toegelaten.”
“De prent is begin 17e eeuw gemaakt. En dit is mijn grote favoriet. Iedere keer als ik in het museum ben, ga ik hem even bekijken en ontdek ik telkens weer een nieuw detail!”

Heeft jouw Slotschat een link met de actualiteit?

“De beeldcultuur van vroeger kun je bijvoorbeeld vergelijken met Instagram van nu, waarin men via een beeld een boodschap wil overbrengen. De boodschap die de prent ons geeft is ook in 2021 nog actueel en zelfs tijdloos.”
“Daarbij drukt de Corona-pandemie ons allemaal met de neus op het onweerlegbare feit dat het leven een kostbaar goed is.”

Waarom is een bezoek aan het museum en de tentoonstelling volgens jou de moeite waard?

“Een museum moet verrassen en een verhaal vertellen en dát doet de komende expositie ‘Slotschatten’ met een fascinerend aanbod objecten uit de eigen collectie.”
“Hopelijk kan ons bezoek uit zowel de regio als daarbuiten snel komen en hier volop genieten van de presentaties, de mooie tuin, de terrassen en het uitnodigende, gezellige museumcafé.”

‘Het museum heeft in zijn nationaal vermaarde prentencollectie ook enkele prenten met als thema ‘Trap des ouderdoms’. Prenten die de mens van vroeger herinnerden aan de vergankelijkheid van het leven. ‘Memento mori!’ oftewel ‘Gedenk te sterven!’.’

Alinda van Neerven.

Museum ‘t Oude Slot

Museum ‘t Oude Slot is gelegen in Hemelrijken 6 te Veldhoven. Voor bezoekers die met de auto komen is er gratis parkeren. Het museum is toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen. Voor meer informatie, zoals openingstijden, zie www.museumoudeslot.nl

‘Ik ontdek telkens weer een nieuw detail!’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden