<p>Sliphorst promoveert in 2020 &nbsp;op een onderzoek naar de levensomstandigheden van een deel van de Bosschenaren tussen 1814 en 1903.&nbsp;</p>

Sliphorst promoveert in 2020  op een onderzoek naar de levensomstandigheden van een deel van de Bosschenaren tussen 1814 en 1903. 

(Foto: Erfgoedhuis Veldhoven.)

Onderzoek persoonlijke leefomstandigheden

  Historie

Het project-’Verbonden Levenslopen’ door Veldhovenaar en voormalig Sondervick-docent Ton Sliphorst eerder in Den Bosch uitgevoerd, gaat hij ook in Veldhoven uitvoeren. 

VELDHOVEN - Sliphorst promoveert in 2020 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar de persoonlijke levensomstandigheden van een deel van de Bosschenaren tussen 1814 en 1903. In Veldhoven gaat hij dit onderzoek herhalen, in samenwerking met Erfgoedhuis Veldhoven. Hij maakt hierbij gebruik van genealogische bestanden van 2 Veldhovenaren.

Wetenschappelijk uitzonderlijk

Samen met een projectteam van Erfgoedhuis Veldhoven zoekt Sliphorst vrijwilligers die samen met hen een computerbestand willen maken om meer zicht te krijgen op de levensomstandigheden van de Veldhovenaren in het verleden. Om te beginnen met de periode 1780-1840, die geleidelijk aan verlengd zou kunnen worden naar 1650-1920, wat wetenschappelijk gezien uitzonderlijk zou zijn. Het onderzoek wordt opgebouwd rond de genealogische bestanden van Tiny Leijten (Oerle 1765-1921, 13.670 personen) en Ad van Run (Veldhoven, Meerveldhoven, Zeelst en andere gemeenten ±1650-1920, 252.034 personen).

Eerder onderzoek

Sliphorsts eerdere onderzoek bracht onder meer in beeld welke beroepen mensen hadden en hoe oud ze werden, maar ook op welke leeftijd ze trouwden en hoeveel kinderen de moeders kregen. Duidelijk is geworden dat ondanks de aanwezigheid van een ziekenhuis en goed opgeleide vroedvrouwen, een kind tot 1900 bij de geboorte gemiddeld niet meer dan 2/3e kans had om een leeftijd van tien jaar te halen. Daarbij waren de verschillen tussen de gezinnen in de hoofdstraat en die in de stegen dramatisch te noemen. De bedoeling is dit soort gegevens ook voor Veldhoven in beeld te krijgen.

Meer informatie en aanmelden

Meer weten of zich wel aanmelden als vrijwilliger kan via 

info@erfgoedhuisveldhoven.nl.

Ondanks een hoog geboortecijfer groeide de bevolking van Veldhoven tot 1900 nauwelijks. Dit kwam door hoge sterfte maar ook door voortdurende uitstroom van mensen die elders werk moesten zoeken. Verbetering van voeding, hygiëne, gezondheidszorg (vooral consultatiebureaus en vaccinatie) maakten naast de industrialisatie in plaatsen als Eindhoven en Veldhoven zelf de groei mogelijk die nu nog doorzet. (Bron: HDNG)

Ondanks een hoog geboortecijfer groeit de bevolking van Veldhoven tot 1900 nauwelijks. Dit komt door hoge sterfte maar ook door voortdurende uitstroom van mensen die elders werk moesten zoeken. Verbetering van voeding, hygiëne, gezondheidszorg (vooral consultatiebureaus en vaccinatie) maken de groei mogelijk die nu nog doorzet. (Bron: HDNG)

Achtergrond

Genealogische bestanden worden erbij gebruikt

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden