<p>Jos Kastelijns bij zijn favoriete Slotschat.</p>

Jos Kastelijns bij zijn favoriete Slotschat.

(Foto: Melvin van Liebergen L-Mount media)

‘Toen ging m’n hart sneller kloppen!’

  Historie

Verborgen schatten komen tot leven in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven. ‘Slotschatten’ is de titel van een bijzondere tentoonstelling van de topstukken uit de eigen collectie volks- en beeldcultuur. Prenten van een cent, oude huishoudelijke spullen en volkskunst uit de Kempen: het is vanaf zaterdag 5 juni allemaal te bewonderen in het Veldhovense museum. In deze nieuwe rubriek van het Veldhovens Weekblad vertellen medewerkers, vaste bezoekers en andere betrokkenen van ’t Oude Slot over hun persoonlijke favoriet. Deze keer is het de beurt aan vrijwilliger Jos Kastelijns.

VELDHOVEN - Wat is jouw rol binnen het museum?

“Ik ben 2 jaar geleden voor ’t Slot begonnen als fotograaf. Mijn opdracht is om alles wat in Veldhoven gebeurt vast te leggen, behalve sport. Daar zijn meer dan genoeg verslaggevers van! Ik leg meer de culturele en maatschappelijke uitingen vast. Van processies tot graffiti’s maar ook de huidige Corona-maatregelen zoals mensen met mondkapjes en de 1,5-meter bordjes en stickers die je nu overal ziet.”
“Op die manier krijgt het museum een tijdsbeeld van het Veldhoven van nu.”

Wat betekent het museum voor jou?

“Veel! Ik ben er vroeger veel geweest met mijn kinderen en ik kom er natuurlijk nog steeds regelmatig om bijvoorbeeld lezingen en exposities te bezoeken. Mijn hele gezin heeft een passie voor geschiedenis en ik vind het mooi dat in het museum aandacht is voor de geschiedenis van Veldhoven. Nadeel van zo’n oud gebouw is dat het veel onderhoud nodig heeft.”
“Ik zou er een koepel om heen willen zetten om het te conserveren. Zo ver gaat mijn liefde!”

Wat is jouw favoriete Slotschat?

“Een verzamelkaart van de Zeelst uit 1832. Zeelst was in die tijd nog geen onderdeel van Veldhoven maar een zelfstandige gemeente. Dit is mijn favoriet omdat het iets met Veldhoven te maken heeft en omdat topografie een andere hobby van mij is.”
“Toen ik deze tekening zag ging mijn hart dus sneller kloppen! Ik vind het zo bijzonder omdat het allemaal handwerk is. De kaart is helemaal getekend, eerst werden er schetsen gemaakt. Men ging daarvoor het veld in met een koetsje of te voet. Met meetlatten en kettingen werden de hoeken uitgezet. De kerktorens waren de ijkpunten. Dit is mooi terug te zien aan de hand van de zichtlijnen op de kaart. De grenzen werden bepaald door de grenslijnen van de kerk. Op een gegeven moment zie je dat soort details en daar word ik dan zo blij van.”

Waarom is een bezoek aan het museum volgens jou de moeite waard?

“Het museum is voor mij persoonlijk een fijne ontmoetingsplek, waar een link wordt gelegd tussen het verleden en nu. Elk object heeft zijn eigen verhaal dat in het museum echt tot leven komt. Een bezoek aan het museum is daarom altijd echt de moeite waard.”

De rubriek ‘Mijn favoriete Slotschat’ is een redactionele samenwerking tussen Museum ‘t Oude Slot en het Veldhovens Weekblad. Schrijfster van deze nieuwe rubriek in het Veldhovens Weekblad is Alinda van Neerven, medewerker marketing & communicatie van Museum ‘t Oude Slot.

‘Ik zou er een koepel om heen willen zetten om het te conserveren. Zo ver gaat mijn liefde!’

www.oudeslot.nl

Alinda van Neerven.

‘Ik vind het zo bijzonder omdat het allemaal handwerk is’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden